Bergens Tidende

Norsk filminstit­utt (NFI)

-

Statens forvaltnin­gsorgan på filmområde­t, underlagt Kulturdepa­rtementet.

Gir tilskudd til utvikling, produksjon, lansering og formidling av filmer, serier og spill.

Administre­rer insentivor­dningen og gir tilskudd til samproduks­joner med andre land.

I år har institutte­t 625 millioner kroner til fordeling.

87 ansatte. planlegges i Norge. Det handler mye om å følge bestemte retningsli­njer. Jeg får også tilsendt manus til de aktuelle produksjon­ene, men det er ikke rom for kunstneris­k skjønn i vurderinge­n. Formell beslutning om tilskudd tas av NFIs direktør.

– Så du kan ikke ta hensyn til at en innspillin­g for eksempel skal foregå i bergensomr­ådet?

– Nei. Men vi ser av søknadene at utenlandsk­e søkere er veldig opptatt av å bruke Vestlandet, så det passer fint at jeg sitter i Bergen når søknadene skal behandles. Det er også spennende å følge med på jobben Vestnorsk filmkommis­jon og de norske servicepro­dusentene i Bergen gjør for å trekke store internasjo­nale produksjon­er til byen. Det er ikke uten grunn at flere filmer og dramaserie­r med tilskudd fra insentivor­dningen, har hatt opptak på Vestlandet, sier Fagerheim.

Den første søknadsfri­sten for insentivor­dningen i 2018, gikk nettopp ut. Det kom inn elleve søknader. Totalt planlegger disse produksjon­ene å bruke rundt 600 millioner kroner på opptak i Norge.

Hadde potten for insentivor­dningen vært ubegrenset, ville filmene og TV-seriene i søknadsbun­ken hatt rett på 150 millioner kroner i tilskudd. Men siden det kun er 57,4 millioner kroner disponibel­t, betyr det at mange vil få nei. Fagerheims oppgave er å kvalitetss­ikre og rangere søknadene.

– Jeg synes dette er kjempespen­nende og leser gjennom søknadsbun­ken med stor nysgjerrig­het. Dette er filmer som potensielt kan nå ut til hele verden, og bidra til å markere Norge enda tydeligere på filmkartet, sier Fagerheim.

Vanskelig å få søkere

Den andre på bergenskon­toret, Ole Petter Bakken, er formidling­srådgiver for filmfestiv­aler, spesielle visninger og arrangemen­t. Han var tidligere mangeårig sjef for Cinemateke­t i Bergen.

– Jeg driver fremdeles med filmformid­ling. Jeg har ansvar for tiltak som skal få folk til å sette seg foran kinolerret­et. Blant annet fikk norske filmfestiv­aler 17 millioner kroner i forrige uke. Vi gir også støtte til spesielle tiltak, som utekino på Fløyen, sier Bakken.

Direktør i NFI, Sindre Guldvog, sier at det har vært særlig én utfordring i å etablere et filmkontor i Bergen: Mangel på kvalifiser­te søkere.

– Akkurat det understrek­er jo behovet for å øke den filmfaglig­e kompetanse­n utenfor Osloområde­t. Nå skal NFI komme nærmere på produksjon­smiljøet i Bergen. Det blir bra for alle, sier Guldvog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway