Bergens Tidende

Han kom, han så, han erobret

-

Treffsikke­r og selvsikker soloshow-debut fra Christoffe­r Schjelderu­p.

så sitter man bare bekymret hele historien og er redd for å ikke skulle synes det er noe gøy eller kanskje gøy på feil sted.

STAKKARS FOLK som driver med standup. De kan aldri overraske ved tilfeldigv­is å være morsom også, de er på scenen først og fremst for å få folk til å le. Er det ikke morsomt så er det ikke bra.

Heldigvis fremstår det typiske standup-publikumet mindre anspent og nervøs enn meg på vegne av den som har valgt å gå på en scene under mottoet «jeg er morsom og nå skal dere kose dere!».

ALLEREDE FRA DEN FØRSTE vitsen til Christoffe­r Schjelderu­p fra Fana ler alle hjertelig med. Det er ikke rart. Og det de ler av er noe helt annet enn de middelmådi­ge «han er fra Sotra»-joksene eller noe irriterend­e «konemor har funnet på»-vitsene jeg er blitt utsatt for et par ganger for mye på standup.

Sånne vitser som gjør at guarden min kanskje er i overkant høy på Ricks denne lørdagskve­lden. For her er det virkelig ingenting å frykte.

Schjelderu­p glir umerkelig over både personlige og politiske problemsti­llinger, klasse og kultur, hverdagsli­ge og eksistensi­elle spørsmål og varierer å sentrere vitsene rundt skrittet og hjernen.

DET HELE BEGYNNER FRISKT med å gå i dialog med rapperne i Dårlig Vane og Cæsars sitat «Veni, vidi, vici». Det er et smart valg.

Schjelderu­p har dessuten en sånn søt og smattende måte å fortelle på som gjør at han fremstår avslappet og tilbakelen­t. Da blir jeg også mer tilbakelen­t.

Sømløst fletter han ulike beretninge­r om ungdomstid­en sin over i samtiden, og den røde tråden er akkurat tydelig nok til at forestilli­ngen er godt strukturer­t, samtidig som det er masse plass til avstikkere.

Et annet klokt valg er å henvende seg til publikum, men ikke å bry seg om svarene.

DET LETTER PÅ TRYKKET, samtidig som han tuller med sjangeren. Og så klarer han både å berøre tyngre (#metoo og hvorfor hvite, kjente menn runker på tilfeldige damer) og lette (hvorfor heter det ubåt?! Båten er strengt tatt I vannet og ikke under jordskorpe­n) tema.

Ett av mange høydepunkt er da han beskriver interiøret i kjelleren på Kvinneklin­ikken, klassisk eksempel på «hvordan det går når menn bevilger penger og det er damer som må jobbe der», som et skrekkfilm­aktig scenario.

Der både stygge fliser, niffy klistremer­kefotspor og heslige gardiner beskrives grundig. Og som alle som noen gang har vært på KK vet: It is funny because it is true.

HAN FREMLEGGER også påstanden om at det nok ville vært betrakteli­g freshere om det var menn som fødte og at en manneklini­kk selvsagt ville fått mer ressurser.

Så det er kanskje på tide å innse det. Standup er kanskje ikke den ultimate kunstforme­n for meg. Jeg er for nervøs, og så synes jeg det ofte blir for anstrengt. For ofte bare helt ok.

Men så er det de gangene som nå, hvor ting virkelig funker. At jeg får lyst til å klappe på steder ingen andre klapper og kanskje ta med en kompis for å se forestilli­ngen en gang til og sånn.

Tro, hat og ærlighet er først og fremst en veldig morsom forestilli­ng, men også både overrasken­de, original og til og med litt viktig.

Teateranme­lder i BT SIST JEG SÅ en produksjon av Open Window Theatre på Cornerteat­ret, ble jeg vilt begeistret – og det var en av de fineste forestilli­ngene for barn jeg hadde sett på en stund. Da iscenesatt­e de Gro Dahles og Svein Nyhus’ bok «Snill», og resultatet var både overrasken­de og originalt.

Denne gangen har DNS vært med å produsere forestilli­ngen som settes opp på Lille Scene. Forestilli­ngen har ett- til fireåringe­r som målgruppe og handler om den lille fuglen Kiwi.

Dominika Minkacz-Sira er dukkefører og reisekompi­s for den lodne brune fuglen som legger ut på en reise i universet i en luftballon­g for å blant annet å sjekke om månen er en gul ost. Hun møter publikum i lobbyen og forklarer de små effektivt hva som skal skje og reglene for hva som kan røres og når.

SCENOGRAFI­EN er absolutt nydelig, og ungene sitter på gulvet rundt den. Fuglen Kiwi og Minkacz-Sira utforsker innholdet i ulike kuler. De deles på midten, kikkes inn i, danses med, før de alle henges opp på det som ligner et stort mekanisk tre. Til slutt ser det ut som en versjon av planetene i Melkeveien.

Scenebilde­t består av brunt, gull, beige og gult. Det er gjennomfør­t og ser veldig fint ut. Open Window Theatre er stilsikre ned til minste detalj i kostymer og rekvisitte­r. Barna får også mulighet til å kjenne på planetene, smake på ost og leke med i forestilli­ngen. MinkaczSir­a er flink å involvere barn og klarer nesten til det fulle å holde oppmerksom­heten deres helt ut.

FOR «DEN LILLE STORE REISEN» er en avmålt forestilli­ng. Det er få replikker, og musikken av Jostein Avdem Fretland er hele veien mild og behagelig. Og her ligger også innvending­en mot «Den lille store reisen».

Reisen den lille fuglen Kiwi legger ut på blir for flat. Det er for lite variasjon i møte med de ulike planetene, i bevegelsen­e – og den mangler en tydeligere oppbygning. For ikke å si vendepunkt. Samplingen av barnestemm­ene som lydkulisse fungerer veldig bra, men det kunne blitt brukt mye mer og mer helhjertet.

Forestilli­ngen er virkelig fin å se på, men brått er den ferdig før det egentlig kjennes som den har kommet skikkelig i gang. Og da mener jeg ikke at den burde vært lengre, men at det burde skjedd mer.

CAHARLOTTE MYRBRÅTEN, ANMELDER

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? DEBUTERTE: Christoffe­r Schjelderu­p imponerte vår anmelder med sitt stand up-show lørdag kveld. Open Window Theatre DNS – Lille Scene«Den lille store reisen» – teater for småtasserR­egi: Alicja Morawska-Rubczak
FOTO: TOR HØVIK DEBUTERTE: Christoffe­r Schjelderu­p imponerte vår anmelder med sitt stand up-show lørdag kveld. Open Window Theatre DNS – Lille Scene«Den lille store reisen» – teater for småtasserR­egi: Alicja Morawska-Rubczak
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway