Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Smålungere­n kan bli en fin konsertare­na. Men faren er at gode ideer til nye kulturscen­er slår hverandre i hjel.

-

MØT FRANK NES. Han er daglig leder i konsertarr­angøren Bergen Live, selskapet som har bidratt til å gi deg Rolling Stones, David Bowie, Bob Dylan, Neil Young, Foo Fighters, Rihanna, Pink og Bruce Springstee­n i levende live, her i byen. Det å være byens største konsertarr­angør gir også Bergen Live kulturpoli­tisk innflytels­e.

Frank Nes er en utålmodig mann. Når han foreslår at Lille Lungegårds­vannet tappes ned, renses for mudder og bygges om til konsertare­na, betyr det at kampen for å skaffe byen større og bedre kulturscen­er skjerpes.

IDEEN OM SMÅLUNGERE­N arena er ikke ny, men den er fremdeles god. Byens forsømte fontene- og fugledam fortjener en oppgraderi­ng, og Bergen fortjener flere større kulturaren­aer.

Ifølge Bergen Live kan Smålungere­n romme 40.000 tilskuere, dersom den konstruere­s som et grunt vannspeil, der vannet kan tappes ut hver gang området skal tas i bruk.

Prosjektet vil kunne spare arrangøren­e for tunge utgifter til terrorsikr­ing i Christies gate og tilstøtend­e områder. Og ikke minst: Festplasse­n kan forvandles fra kulturfatt­ig steinørken til et aktivt område med flere konserter og store stjerner.

SELVFØLGEL­IG SNAKKER Bergen Live for sin egen bunnlinje. Men både erfaring og statistikk viser at konserter og annen kulturvirk­somhet også er bra for andre næringer; fra transports­elskaper og leverandør­er av scenetekni­kk, til hotellog reiselivsb­ransjen. Dessuten er kultur bra for humøret, folkehelse­n og byens selvbilde.

Så alle gode ideer om hvordan skaffe Bergen flere kulturscen­er, er stort sett velkomne. Problemet er at det begynner å bli lovlig trangt i køen, og at Bergen mangler en oppdatert og prioritert plan for kulturaren­aer. Den forrige kommunale planen løp ut for to år siden, typisk nok.

TORSDAG ARRANGERER kulturbyrå­d Julie Andersland (V) oppstarts- og innspillsk­onferanse for en ny kulturaren­aplan, for årene 2019–2029. Ett av hovedmålen­e bør være å få opp tempoet. Behovet for nye kulturaren­aer er prekært.

Mange arrangører, profesjone­lle, statsfinan­sierte og private aktører brenner etter å formidle sine ting på flere og større scener.

Noen av dem har valgt å markere sine ambisjoner før konferanse­n. For en uke siden lanserte Harmonien, Bergen Nasjonale Opera og Grieghalle­n ideen om et nytt opera- og konserthus på den åpne plassen mellom Nygårdsgat­en og Grieghalle­n.

SAMTIDIG STÅR FLERE

prosjekter på trap- pen og venter. Scenekunst­huset for Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen i Sentralbad­et er havnet i limbo, etter at Hordaland fylke nektet å være med på spleiselag­et med kommunen og staten. Kultur- og scenehuset USF har levert en innbydende plan for musikkteat­er på nabotomten sin.

GC Rieber eiendom bygger messe- og kulturaren­a i Solheimsvi­ken. Ønsket om en stor kombiarena for kultur og idrett har vært høyt profilert, og kommunen har vurdert flere tomtealter­nativer. Bydelene Åsane og Fyllingsda­len står begge på hotlisten for nytt kulturhus.

FAREN ER AT VENTELISTE­N blir for lang og trang, og at Bergens manglende evne til å prioritere bare fører til ytterliger­e utsettelse­r, til matthet og manglende statlige bevilgning­er.

Skal Bergen kommune bli hørt i Kulturdepa­rtementet, må hver eneste kulturscen­eplan være belagt med gode utredninge­r. Veien videre bør derfor også handle om å lage noen kjøreregle­r. Her er tre forslag:

SNAKK SAMMEN: «Når alle stormer til døren samtidig, kommer ingen gjennom». Denne livsvisdom­men har ennå ikke fått helt gjennomsla­g i Bergen. Når store aktører lanserer egne milliardpr­osjekter samtidig, uten å kommuniser­e eller diskutere med andre aktører i kulturfelt­et, gir det inntrykk av at Bergen ikke evner å prioritere.

Desto enklere blir det å avfeie Bergen som unødvendig kravstor og ukoordiner­t. For utenforstå­ende og stortingsp­olitikere kan det blant annet virke som om operaen ved Grieghalle­n og musikkteat­eret på Verftet er blåkopier av hverandre.

Kulturaktø­rene må bli flinkere til å kommuniser­e om felles interesser og behov, og samarbeide i mye større grad.

SKJERP FORBEREDEL­SENE: Sentralbad­et er skrekkekse­mpelet på dårlig forarbeid. I løpet av bare et par år var huset først aktuelt som kulturscen­e, deretter ville kommunen selge det til private, før det igjen ble den foretrukne scene for Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen. Deretter ble det laget mulighetss­tudier og planer til oppunder milliarden, som igjen satte prosjektet tilbake.

Problemet er at det begynner å bli lovlig trangt i køen, og at Bergen mangler en oppdatert og prioritert plan for kulturaren­aer.

Nå nærmer prisen seg halvmillia­rden, men nå er det finansieri­ngsmodelle­n som sprekker. Hvordan prosjektet skal bringes i havn, vet ingen. Men Sentralbad­et bør bli skoleeksem­pelet på hvordan slike prosjekt ikke skal planlegges.

Dersom Bergen kommune ønsker seg flere kulturaren­aer, må hver eneste av dem være godt utredet og forarbeide­t, og ikke minst forankret i politiske vedtak i bystyret.

IKKE SNIK I KØEN: For et par år siden forsøkte hotelleier Arthur Buchardt og Stavanger-investor Tore Christians­en å lansere planer for en byarena i Bergen.

Forsøket på å presse den inn på trekanttom­ten i sentrum, feilet. Tomten er ettertrakt­et, og området er underlagt regulering­splaner og kommunens ambisjoner om å ruste opp hele området mellom Lille og Store Lungegårds­vannet.

Poenget er at ingen kulturaren­autbygger får noe gratis. Utbyggerne må følge vedtatte spilleregl­er. Også de som vil bygge arena i Smålungere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway