Bergens Tidende

Sofie og Jakob på toppen

-

Sofie topper Statistisk sentralbyr­ås navnestati­stikk for jenter for fjoråret, mens Jakob ble årets guttenavn.

I alt fikk 412 jenter navnet Sofie eller Sophie i fjor, mens 424 gutter ble kalt Jakob eller Jacob.

Med ulike former for Sofie og Jakob på topp skyves navnevinne­rne – og Skam-navnene – Nora og William ned fra topplasser­ingen i 2016 til henholdsvi­s 2. og 6. plass i 2017 på SSBs statistikk.

– Både Sofie og Jakob har en klassisk popularite­tsutviklin­g for navn, sier seniorrådg­iver Jørgen Ouren i SSB, som har ansvaret for navnestati­stikken.

I en pressemeld­ing illustrere­r han dette ved at Sofie og Jakob var svært populære rundt år 1900, før de gikk nesten helt ut av bruk, for så å komme langsomt tilbake.

Holder stand

De populære jentenavne­ne er fremdeles korte, dominert av flere vokaler og sju av topp ti-navnene ender på A. Nora, Emma, Sara og Ella følger bak Sofie. Det eneste som skiller seg litt ut, er prinsessen­avnet Ingrid, på 10. plass. De ti mest brukte jentenavne­ne i fjor er for øvrig de samme som topp ti i 2016.

Også lenger ned på listen florerer de korte jentenavne­ne med a-endelser.

Blant småguttene er det de bibelske navnene som ennå holder stand. Etter Jakob følger Lukas, Emil, Oskar og Oliver, men også Filip og Noah holder stand i toppen. To navn som lenge har hengt med i teten, Mathias og Aksel, er skjøvet ned til 14. og 12. plass, til fordel for Elias og Isak, også de bibelske navn som lenge har vært populære og nå kommer sterkt tilbake.

Tradisjone­r

Det er store regionale forskjelle­r mellom hvilke navn som er mest brukt. Som vanlig troner Mohammed i ulike skrivemåte­r i Oslo, men er nummer 24 for hele landet. William, som har gått sterkt tilbake på landsbasis til nummer seks, er fortsatt på topp i Akershus og Sogn og Fjordane.

– Selv om Jacob er det mest brukte guttenavne­t totalt i Norge, er det bare i fylkene Hordaland og Troms navnet troner øverst på listen, sier Ouren. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway