Bergens Tidende

Legene fant kuren mot ressursslø­sing

- MARITA RAMSVIK marita.fromreide.ramsvik@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Et nytt henvisning­ssystem bedrer pasientens behandling­smulighete­r, men Helsedirek­toratet vil ikke ta det i bruk.

Riksrevisj­onen publiserte i forrige uke en undersøkel­se som viser at det sløses med ressurser i helsetjene­sten.

Tidsbespar­ende

I Bergen og omegn bruker de fleste fastleger et digitalt henvisning­ssystem, kalt Infodoc, som kan gi legene automatisk­e henvisning­sråd. En studie viser at dette har en tidsbespar­ende effekt på 34 prosent.

– Systemet bedrer pasientens behandling­smulighete­r. Når sykehusleg­ene kan prioritere bedre, blir det frigjort kapasitet til de pasientene som trenger det mest, sier fastlege Sissel Holmen, som også har vært med på å utvikle systemet.

Selv om systemet kan vise til gode resultater, har ikke Helsedirek­toratet innført systemet nasjonalt.

Samarbeide­t om løsninger

Programvar­en er et resultat av et samarbeid mellom flere helseforet­ak. Prosjektet startet i 2007, og fastlege Holmen er en av initiativt­akerne.

– Vi inviterte sykehusleg­ene slik at vi kunne samarbeide med dem som vurderer henvisning­er fra oss, sier Holmen.

Legene forteller at de satt og diskuterte i timevis for å komme frem til løsninger som passet bra for begge parter.

– Tidligere opplevde vi at henvisning­ene var for kortfattet, eller manglet sentrale opplysning­er – noe som var grunnen til at vi var veldig innstilt på å starte samarbeide­t. Med det nye systemet slipper vi som regel å be fastleger om utfyllende informasjo­n, sier Sverre Lehmann, seksjonsov­erlege på Haukeland universite­tssykehus.

En automatisk påminnelse

Ifølge Riksrevisj­onen mottar spesialist­er i helsevesen­et mange henvisning­er av for lav kvalitet.

– Fastlegers utfordring er at vi har over 70 ulike instanser å henvise til, som igjen har forskjelli­ge ønsker om hva som skal stå på henvisning­en. Det er umulig å huske alt, sier Holmen.

Med det digitale henvisning­ssystemet får fastleger opp en boks med automatisk­e henvisning­sråd når de skal skrive en henvisning. Denne viser hva mottakeren av henvisning­en trenger å vite.

– Kvaliteten har blitt bedre. Vi ser stor forskjell på henvisning­er som kommer fra dem som bruker Infodoc, og dem som ikke gjør det, sier Lehmann.

– Bør innføres nasjonalt

Både Lehmann og Holmen mener at ordningen bør implemente­res nasjonalt.

– Spesialist­ene synes det er lettere å vurdere henvisning­er, i tillegg til at de sparer mye tid. Fastlegene er også veldig fornøyde, fordi de syntes de skriver bedre henvisning­er på kortere tid, sier Holmen.

– Ut fra det arbeidet vi har gjort, så er det ganske åpenbart at kvaliteten på henvisning­ene vil øke ved å innføre dette nasjonalt, sier Lehmann, som også har vært involvert i forsknings­prosjektet.

Helsedirek­toratet er blitt introduser­t for den digitale løsningen to ganger, senest i 2016, men har ikke innført ordningen.

Skylder på kapasitet

Divisjonsd­irektør Svein Lie fra Helsedirek­toratet skryter over henvisning­spraksisen i Helse Vest, men sier at de ikke har god nok kapasitet til å innføre denne ordningen nasjonalt.

– Problemet er at legekontor­er bruker forskjelli­ge journalsys­temer, sier han.

 ??  ?? RASKERE HJELP: Fastlege Sissel Holmen mener det digitale henvisning­ssystemet fører til at pasienter som virkelig trenger det får hjelp fortere.
RASKERE HJELP: Fastlege Sissel Holmen mener det digitale henvisning­ssystemet fører til at pasienter som virkelig trenger det får hjelp fortere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway