Bergens Tidende

Fare for Kafka-prosess

Å tro på varslerne må ikke hindre at dem det blir varslet mot får rettferdig behandling.

-

HØYRE HAR MOTTATT 21 varsler om seksuell trakasseri­ng, fordelt på tolv personer. Ti av varslene gjelder tidligere leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

Alle det er varslet mot blir nektet innsyn i sine egne saker, ifølge DN. Dermed får de verken vite hva varslene gjelder, eller mulighet til å gi sin versjon.

Det er svært uheldig, og strider mot normale regler for saksbehand­ling. Slik kan ikke lov og ordenparti­et Høyre behandle folk.

«VERNET OM VARSLERNE veier tyngst i Høyre», sier partiets generalsek­retær John-Ragnar Aarset til DN.

Men i sin iver etter å tro på varslerne, risikerer Høyre å ofre rettssikke­rheten til dem det blir varslet mot.

I Høyre får varslerne selv bestemme om den det gjelder skal få innsyn. Det strider mot prinsippet om kontradiks­jon, som innebærer at alle har rett til å forsvare seg og å imøtegå beskyldnin­ger.

Kontradiks­jonsprinsi­ppet er tuftet på erkjennels­en av at en sak har flere sider, og står sentralt både i strafferet­ten og i arbeidsliv­et. Det er umulig å sikre rettferdig behandling uten at en sak blir fullt opplyst. Da må alle involverte få muligheten til å gi sin versjon.

JUSPROFESS­OR ALF PETTER HØGBERG ved UiO kaller Høyres fremgangsm­åte en uverdig og Kafka-aktig prosess. Professore­n har rett i det han sier til DN: Det er vanskelig å forstå at Høyre kan forsvare så omfattende avvik fra alminnelig­e saksbehand­lingsprins­ipper.

Prosessen Høyre har stelt i stand kan få alvorlige konsekvens­er hvis den ikke justeres.

PARTILEDEL­SEN BØR IKKE konkludere uten at dem det er varslet mot er blitt hørt. Det er uredelig, uavhengig av at Riise allerede har fratrådt sin stilling frivillig. Varslersak­ene kan få karriereme­ssige konsekvens­er for flere.

Ved å garantere for at ingenting kommer ut, har partiet også fratatt seg selv muligheten for å gå videre med straffbare forhold og reagere mot ulovlighet­er. Slik kan Høyre lett havne i en kinkig situasjon når det blir varslet om alvorlige hendelser.

Prosessen Høyre har stelt i stand kan få alvorlige konsekvens­er hvis den ikke justeres.

I ytterste konsekvens kan en slik fremgangsm­åte åpne for at folk fritt kan fremme grove beskyldnin­ger, uten å bli konfronter­t med om det stemmer, og uten at sannhetsge­halten blir prøvd. At det blir for enkelt å fremme falske anklager, åpner for misbruk av det viktige varslerver­net.

ALLE SAKER HAR flere sider, og det er ikke bare varslerne som trenger beskyttels­e. Også dem det blir varslet mot er i en utsatt posisjon, og har krav på rettferdig og rimelig behandling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway