Bergens Tidende

– Hadde jeg visst hva som skjedde, hadde jeg aldri bedt mine bestekamer­ater bli med til det huset.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

På rekke og rad forteller unge menn om hva som skjedde i et hus rundt tusenårssk­iftet. Flere av dem har dårlig samvittigh­et.

Husets eier, en 74 år gammel bergenser, er tiltalt for å ha misbrukt to gutter seksuelt. De var under 14 og 16 år da overgrepen­e skal ha skjedd fra 2001 til 2006.

Ingen av guttene visste at huseieren var dømt flere ganger for overgrep mot barn. De aller fleste forteller at de følte at det ikke var normale tilstander i huset, men at det ble som et fristed med tilgang på sigaretter og alkohol.

– Hadde jeg visst om det som skjedde, hadde jeg aldri bedt mine bestekamer­ater være med til det huset, sa en av dem.

I dag er de voksne menn i 20og 30-årene. Noen beskriver tiltalte som en farsfigur, andre som en kul onkel eller eldre kamerat. Alle i den gamle kameratgje­ngen forsto at han var annerledes enn andre voksne, at han var glad i unge gutter, uten at de snakket åpent om det, det ble fleipet bort.

Mange sa han klapset dem på rumpen. Selv har tiltalte beskrevet dette som skøy og humor og nekter for å ha gjort noe straffbart.

– Jeg ble ofret for pizza

Høsten 2015 ble mannen anmeldt av den ene gutten som 13 år gammel skal ha blitt misbrukt seksuelt. Overgrepen­e skal ha fortsatt til han passerte 20 år. Den andre har også forklart om overgrep. Begge fortalte at de har slitt med skam og en sa han hadde drukket mye for å glemme.

Kameratene deres har i to dager vitnet i rettssaken. En brukte ordet svik da han beskrev en kveld i huset med tre eldre kamerater og huseieren, som bestilte film og pizza til dem.

– Jeg kan ha vært under 14 år, og det var en klar forventnin­g om at en av oss måtte ligge med ham når vi hadde spist pizzaen og sett filmen. Jeg var yngst. Det ble opplevd som et enormt svik å bli dyttet inn på det soverommet. Jeg ble ofret for pizza.

Han forklarte at han lå i sengen med den storvokste mannen ved siden av som så forgrep seg med hendene. Til politiet fortalte han ikke alt.

– Jeg orker ikke bære på løgnene lenger, sa han i retten.

– Han var yngst

En av de andre kameratene bekreftet langt på vei historien, men var usikker på om det var en eller to ganger han hadde sett den yngre kameraten gå inn på tiltaltes soverom.

– Jeg er redd det skjedde med ham fordi han var yngst, sa han.

– Han var yngst i gjengen og hadde et sterkt behov for å bli akseptert. I ettertid ser jeg at det var helt forbannet sinnssykt. Jeg angrer på at vi ikke fortalte foreldrene om dette. I mange år dukket tiltalte opp i tankene mine og jeg har følt skam, sa en tredje fra vennegjeng­en.

Gutten som skal ha blitt mis- brukt etter pizzakjøpe­t, fortalte at de var påpasselig da de satte seg i tiltaltes sofa, for å unngå å sette seg på neven hans. Da dette ble sagt, humret tiltalte noen meter fra vitnet.

– Glad det ikke var meg

– Han var glad i å ta for seg, jeg har ikke sett annet enn småtafsing og at han forlot stuen alene med gutter, totalt fem ganger, sa vitnet om 74-åringen.

Flere så også at han gikk med gutter alene på soverommet.

– Vi forsto ikke den gang hva pedofil betydde. Vi snakket lite om følelser, sa en.

En annen fortalte at han så gutten som senere anmeldte mannen inne i sengen på hans soverom.

– Jeg tenkte jeg var glad det ikke var meg, sa han i retten.

 ?? ARKIVFOTO: PER LINDBERG ?? AKTOR: Bistandsad­vokat Hilde Cecilie Meyer Maatre (t.v.) med aktor Ellen Cathrine Greve.
ARKIVFOTO: PER LINDBERG AKTOR: Bistandsad­vokat Hilde Cecilie Meyer Maatre (t.v.) med aktor Ellen Cathrine Greve.
 ?? ARKIVFOTO: PER LINDBERG ?? FORSVARER: Jostein Alvheim forsvarer den tiltalte.
ARKIVFOTO: PER LINDBERG FORSVARER: Jostein Alvheim forsvarer den tiltalte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway