Bergens Tidende

Mobbeforsk­er mener «dumping» blir som å sette elever i gapestokk

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no

Olweus-rådgiver André Baraldsnes reagerer på at psykolog forsvarer å flytte mobbere et klassetrin­n ned.

Søndag skrev BT om en langvarig mobbesak ved en bergenssko­le. I artikkelen fremhever psykolog Eva Tryti tiltakene til Sunnland skole i Trondheim. Der har man etablert et system hvor mobber risikerer å måtte flytte et klassetrin­n ned eller å bytte skole hvis mobbingen ikke opphører.

Olweus-rådgiver André Baraldsnes ved Uni Research advarer mot å bruke Sunnland skole som eksempel på vellykket mobbehåndt­ering, fordi den saken ikke er så enkel som Tryti og andre hevder. I tillegg mener han det er ulovlig å flytte en elev et klassetrin­n ned.

– Gapestokk

Han mener man setter eleven i en slags gapestokk hvis den

Søndag skrev BT om den langvarige mobbesaken ved en skole i Bergen. flyttes til et lavere klassetrin­n.

– Det er ikke slik norsk skole fungerer, og ikke noe vi anbefaler. Man kan flytte en elev til en annen gruppe, men ut fra inkluderin­gs- og likeverdsp­rinsippet i Opplærings­loven har man ikke anledning til å «dumpe» elever, sier Baraldsnes.

– Men hvis mobbingen ikke stanser, tross årevis med tiltak, hva gjør man da?

– Det er mange årsaker til at slike saker ikke løses. Jeg vet jo ikke hva skolen har gjort i den aktuelle saken og om foreldrene klarer å samarbeide. Skolen har uansett hovedansva­r. Det er viktig at man handler kontant, inngår tydelige avtaler og er tett på helt til mobbingen stanser. Men jeg har også vært borti saker som har vært uløselige fordi foreldrene aldri blir for- nøyde, uansett hva skolen gjør, sier rådgiveren, som også uttalte seg i søndagens sak.

Psykolog Eva Tryti sier hun ikke har gått dypt inn i de juridiske sidene ved praksisen til Sunnland skole.

Håper på metoo-effekt

– Jeg har kun brukt det som det eneste kjente eksempelet på at man har gått aktivt inn for å la mobbingen få konsekvens­er. Mitt hovedbudsk­ap som kliniker gjennom flere tiår, er at jeg har sett hvor mye skader det er som følge av mobbing i jobb og skole. Jeg har forsøkt å snakke med forskere om manglende konsekvens­er for mobberne. Men jeg har ikke fått tilfredsst­illende svar. Da kan jeg ikke gjøre annet enn å sette problemet på dagsorden, og bruke det eneste eksempelet jeg kjenner, sier Tryti.

Hun legger til at forskerne nok mener at det er lov å flytte mobberen til en annen klasse, men altså ikke til et lavere trinn.

– Detaljene er ikke hovedpoeng­et her. Det er åpenbart at du har mindre tendens til å gjøre noe uheldig hvis det får negative konsekvens­er for deg. Det er mye bra forebyggen­de arbeid i skolene, og mange mobbesaker stanses nok tidlig. Men det barn, ungdom og foreldre forteller i alvorlige saker, er at det ikke nytter å varsle fordi det ikke får konsekvens­er. Prøver elever å varsle, kan de bli tatt enda verre. Det er en slags mafioso-kultur som vi må få stanset, sier Tryti.

Hun legger til at man i velviljens navn kan risikere å bli mer forsiktige med den som trakassere­r enn den som trakassere­s.

– Men kanskje vi blir mer lydhøre i kjølvannet av #metoo.

Færre med program

Eva Tryti har inntrykk av at årevis med samtaler, tiltak og mobbeprogr­am ikke hjelper stort, for mobbetalle­ne er fortsatt høye. André Baraldsnes understrek­er at kun 25 prosent av alle norske skoler har forsknings­baserte mobbeprogr­am (Olweus eller Zero). Han mener det er en «trend i tiden» å fokusere mer på læringsmil­jøet og mindre på mobbing.

– Mobbeprogr­ammene er på retur. Det tror jeg er en direkte årsak til at mobbetalle­ne øker i den siste Elevunders­økelsen. Læringsmil­jø er viktig, men det er skivebom hvis man lener seg tilbake og ikke fokuserer på det som er mer alvorlig.

– At færre bruker slike program, har kanskje sammenheng med at mobbetalle­ne er stabile?

– På sertifiser­te Olweusskol­er reduseres mobbingen. Og i Finland, der 90 prosent av alle grunnskole­r bruker Kivaprogra­mmet, er mobbingen redusert betrakteli­g, sier han.

 ?? FOTO: JANNE LINDGREN ?? KONSEKVENS: Psykolog Eva Tryti får kritikk for at hun fremhever en skole som flytter mobbere ned et klassetrin­n. – Jeg har forsøkt å snakke med forskere om manglende konsekvens­er for mobberne. Men jeg har ikke fått tilfredsst­illende svar. Da kan jeg ikke gjøre annet enn å sette problemet på dagsorden, og bruke det eneste eksempelet jeg kjenner, sier hun.
FOTO: JANNE LINDGREN KONSEKVENS: Psykolog Eva Tryti får kritikk for at hun fremhever en skole som flytter mobbere ned et klassetrin­n. – Jeg har forsøkt å snakke med forskere om manglende konsekvens­er for mobberne. Men jeg har ikke fått tilfredsst­illende svar. Da kan jeg ikke gjøre annet enn å sette problemet på dagsorden, og bruke det eneste eksempelet jeg kjenner, sier hun.
 ?? FOTO: JANNE LINDGREN ?? FAKSIMILE:dkdlbbkd
FOTO: JANNE LINDGREN FAKSIMILE:dkdlbbkd
 ??  ?? André Baraldsnes
André Baraldsnes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway