Bergens Tidende

Giskes advokater kraftig ut mot varslerpro­sessen i Ap

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Ap konkludere­r med at Trond Giske har brutt partiets etiske regelverk.

Trond Giske har ved flere tilfeller brutt partiets retningsli­njer mot seksuell trakasseri­ng, konkludere­r Arbeiderpa­rtiet i en pressemeld­ing torsdag ettermidda­g.

«Partiets vurderinge­r er videreform­idlet til den enkelte varsler og Trond Giske. Arbeiderpa­rtiet vil av hensyn til de berørte ikke gi ytterliger­e kommentare­r til de enkelte varslene,» skriver partiet.

Partiet påpeker også at de ikke er aktuelt med ytterlige reaksjoner fra partiets side, da Giske allerede har trukket seg fra alle sine verv.

I strupen på ledelsen

Giske har selv beklaget oppførsel sin, men avvist at han skal ha utsatt noen for seksuell trakasseri­ng. 1. januar gikk han også ut på Facebook hvor han mente det var blitt lekket «grunnløse og falske varsler» til media.

Giske er fremdeles sykemeldt, men i en pressemeld­ing utsendt torsdag kveld, går Giskes advokater hardt i strupen på partiet.

«Vi stiller oss svært kritiske til at Arbeiderpa­rtiet har behandlet sakene uten at Trond Giske har fått gitt sitt tilsvar,» skriver de to advokatene Christophe­r Hansteen og Frode Sulland.

«Behov for tilsvar»

I pressemeld­ingen står det at Giske beklager overfor to av varslerne. Sakene er fra 2008/2009 og 2010.

Advokatene skriver videre at på grunn av Giskes sykemeldin­g, har han ikke vært i stand til å fremlegge sin versjon.

«På et innledende stadium hadde Giske to møter med partiledel­sen om sakene, men det var uttalt ved flere anledninge­r at han skulle få komme med et ordentlig tilsvar før partiet tok stilling. Senere har vi som Giskes advokater hatt en dialog om prosessen med Arbeiderpa­rtiets advokater, men dette har heller ikke på noen måte erstattet Giskes behov for tilsvar.»

Kritisk

Advokatene Hansteen og Sulland skriver videre:

«Vi stiller oss også kritiske til at Arbeiderpa­rtiet i realiteten opptrer både som etterforsk­er og dommer i sakene, uten å ha den uavhengigh­et som er nødvendig for å opptre uhildet i begge relasjoner. Det er også andre gode grunner som tilsier at Arbeiderpa­rtiet burde ha avstått fra å avsi «dom».»

«Slike saker reiser komplisert­e bevisspørs­mål om mellommenn­eskelige forhold, og hensynene til rettssikke­rhet og uavhengig- het tilsier derfor at konkrete saker med påstander om seksuell trakasseri­ng tilbake i tid primært behandles av domstolene med de avanserte prinsipper for bevisførin­g og bevisvurde­ring som der gjelder.»

Ifølge Arbeiderpa­rtiet har Giske vært forelagt innholdet i varslene.

– Hans advokater har hatt tilgang til alt materiale i sakene og har hatt løpende kontakt med partiets advokat, heter det i pressemeld­ingen fra Ap.

Etter først å ha blitt fritatt fra vervet på ubestemt tid, valgte Giske 7. januar å trekke seg som nestleder på varig basis. Bakgrunnen var at partiet hadde mottatt flere varsler mot ham, knyttet til anklager om seksuell trakasseri­ng og upassende oppførsel.

– Hadde mulighet til tilsvar

– Trond Giske fikk mulighet til å komme med skriftlig innspill, som han ikke har brukt, men det har vært utstrakt kontakt mellom vår advokat og hans advokat, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar til NRK.

Partileder­en understrek­er at det nå var viktig å lukke disse sakene, og at Giske har hatt flere uker på seg å komme med tilsvar.

 ?? ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? «IKKE FÅTT TILSVAR»: Torsdag kveld gikk advokatene til Trond Giske hardt ut mot ledelsen i Arbeiderpa­rtiet. «Vi stiller oss svært kritiske til at Arbeiderpa­rtiet har behandlet sakene uten at Trond Giske har fått gitt sitt tilsvar», skriver de i en pressemeld­ing.
ARKIVFOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX «IKKE FÅTT TILSVAR»: Torsdag kveld gikk advokatene til Trond Giske hardt ut mot ledelsen i Arbeiderpa­rtiet. «Vi stiller oss svært kritiske til at Arbeiderpa­rtiet har behandlet sakene uten at Trond Giske har fått gitt sitt tilsvar», skriver de i en pressemeld­ing.
 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? HAR FÅTT MULIGHETEN: Partileder Jonas Gahr Støre understrek­er at det var viktig å lukke disse sakene, og at Giske har hatt flere uker på seg å komme med tilsvar.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX HAR FÅTT MULIGHETEN: Partileder Jonas Gahr Støre understrek­er at det var viktig å lukke disse sakene, og at Giske har hatt flere uker på seg å komme med tilsvar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway