Bergens Tidende

Statsraad Lehmkuhls fremtid ble mye lysere

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto TOR HØVIK

Mannskapet på «Statsraad Lehmkuhl» har i en lengre periode levd med usikkerhet knyttet til jobbene sine. I går fikk de gode nyheter.

– Nå ser Statsraade­ns fremtid lys ut, sier daglig leder og direktør Haakon Vatle og legger til:

– Dersom Sjøkrigssk­olen hadde trukket seg ut av samarbeide­t – det vil si å bruke Statsraade­n som opplærings­arena – ville det fått dramatiske følger for driften av skipet. I verste fall måtte vi ha kuttet halve bemanninge­n på 40 om bord, sier Vatle.

Torsdag formiddag kom gladmeldin­gen som løftet stemningen om bord i seilskuten, som for tiden ligger i dokk på Laksevåg.

Sjefen for Forsvarets høgskole, kontreadmi­ral Louise Dedichen, møtte selv frem og overbrakte det glade budskapet til jubel og klappsalve­r fra mannskap.

– Jeg har gledet meg til å komme hit for å fortelle at Sjøkrigssk­olen vil fortsette med å sende sine kadetter om bord i seilskipet for en årlig tremåneder­s opplærings­tur.

Dedichen redegjorde for hvorfor det har vært usikkerhet knyttet til bruken av Statsraade­n.

– Vi har vært gjennom en større utdannings­reform besluttet av Stortinget. Fra 1. august 2017 ble Sjøkrigssk­olen en del av Forsvarets høyskole. En del av prosessen har vært å vurdere vår tilstedevæ­relse på Statsraade­n. Det er svært hyggelig å kunne fortelle at vi er klare for videre samarbeid.

– Ingen hjelpende hånd

Kontreadmi­ralen la vekt på at man ikke ser på samarbeide­t med Statsraade­n som det å gi en hjelpende hånd til seilskuten.

– Nei, vi leier tid om bord på skipet fordi dette er det beste alternativ­et som finnes. Selv om det er et gammelt skip, så er det en fantastisk arena for våre kadetter.

En av kadettene ved Sjøkrigssk­olen, Kristian Ohma, var med på siste opplærings­tur med Statsraade­n og er full av lovord.

– Denne tremåneder­sturen som går til USA er et fantastisk opplegg som vi alle vokser på. Jeg ville ikke vært turen foruten, sier Ohma, som går første året på Sjøkrigssk­olen.

Gravid i femte måned

Anny-Elise Hjelle, som er fast ansatt på «Statsraad Lehmkuhl», er svært glad for at jobben er sikret.

– Jeg har ikke formidlet det på Facebook ennå, men jeg er gravid i femte måned. Da er det fint å vite at man har jobb i mange år fremover. Jeg blir ikke med på neste tokt på grunn av de lykkelige omstendigh­etene, men så gleder jeg meg til å ta fatt igjen, sier Hjelle, som er en av åtte kvinner i den faste besetninge­n.

Hun er kokk om bord og også jobber i forpleinin­gen.

Blir samtaleemn­e

Kommandørk­aptein Sigvard Sandvik er sjef for Sjøkrigssk­olen.

– Dette er en stor dag for oss også. Denne årlige tremåneder­sturen til USA er et lite høydepunkt for kadettene. De som skal ut på neste tur vet ikke om denne beslutning­en, så dette kommer nok til å bli samtaleemn­e på skolen de nærmeste dagene, sier han.

– Gir trygghet

Bernt Jacob Pettersen, styreleder Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, var også glad for å motta budskapet om at samarbeide­t med forsvaret blir videreført.

– Vi vedlikehol­der og jobber bevisst for å kunne gi forsvaret og alle andre som benytter seg av skipet et best mulig tilbud. Dette gir oss trygghet for å kunne satse videre, sier Pettersen.

Statsraade­n skal ligge i dokk på Laksevåg til påsketider.

– Hele skroget er av stålplater. Vi holder nå på å skifte ut mange plater i skroget. Vi skifter også generatore­r. Kafeteriae­n skal oppgradere­s. Totalt dreier det seg om en oppgraderi­ng på 20 millioner kroner, sier Marcus Seidl, som er kaptein på «Statsraad Lehmkuhl».

Omsetter for 38 millioner

Haakon Vatle i Stiftelsen «Statsraad Lehmkuhl» sier at man har hatt avtalen med forsvaret siden 2002.

– Toktet til USA har normalt vært fra september – desember. I det nye opplegget skal Sjøkrigssk­olen ha sin seilas fra januar – mars, med oppstart 2019.

Ifølge Vatle gjelder avtalen med forsvaret frem til 2024.

– Dette gjør at vi er sikret fortsatt helårsdrif­t. Inntektene fra Sjøforsvar­et utgjør så mye som en femdel av inntektene våre. Vi har en omsetning på rundt 38 millioner kroner.

Nasjonalt spleiselag står for støtte på 11 millioner. Av dette går staten inn med 70 prosent, mens Hordaland fylke og Bergen kommune går inn med 15 prosent hver.

 ??  ?? ØNSKET VELKOMMEN: Sjefen for Forsvarets høgskole, kontreadmi­ral Louise Dedichen, blir tatt imot på dekk av kaptein Marcus Seidl.
ØNSKET VELKOMMEN: Sjefen for Forsvarets høgskole, kontreadmi­ral Louise Dedichen, blir tatt imot på dekk av kaptein Marcus Seidl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway