Bergens Tidende

Sopp, råte og dårlig luft i vaskehall. Nå krever Arbeidstil­synet tiltak.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

De ansatte vasket busser med kjemikalie­r som inneholdt giftige stoffer. Dette skjedde uten ansiktsmas­ker og uten at vaskehalle­n hadde avtrekk.

De kritikkver­dige forholdene ved bussgarasj­en på Hauglandsh­ella på Askøy førte til at Arbeidstil­synet tok affære. Tilsynet som ble gjennomfør­t i mars 2017 resulterte i krav om installasj­on av ventilasjo­nsanlegg.

Brukte ikke maske

– Rutinene for å utføre arbeid med bilpleiepr­oduktene som ble benyttet i virksomhet­en var ikke etter forskrifte­ne. Det ble blant annet ikke brukt egnet verneutsty­r ved håndtering av helsefarli­ge kjemikalie­r, sier tilsynsled­er Marita Scott i Arbeidstil­synet.

Tilsynet peker videre på manglende avsug for å hindre eksponerin­g fra eksos ved oppstart og kjøring inne i vaskehall. Soppvekst og generelt forfall i arbeidslok­alene er også trukket frem.

– Alle pålegg i denne saken er lukket, utenom pålegg som gjelder ventilasjo­n. Dette er videreført til Hordaland fylkeskomm­une, som er utleier av lokalene. Vi var i møte med dem i forrige uke, hvor de har lovet å installere nødvendig ventilasjo­n – både tilluft og avtrekk, sier Scott.

Arbeidstil­synet har gitt en frist til 1. februar 2018 for å innfri kravene som ble gitt i tilsynet.

– Passer på egen helse

Arne Hunhammer har jobbet som bussjåfør siden 1973. Nå er han pensjonist og blir blant annet hentet inn til vaskehalle­n ved sykdomsfra­vær.

– Vi som jobber her har vel passet litt på vår egen helse. Vi har innsett at forholdene vi jobber under ikke er de beste.

Etter Arbeidstil­synets besøk ved bedriften er Rune Malmedal Jensen en annen av dem som håper at arbeidsfor­holdene skal bli bedre.

– Vaskehalle­n har en innkjørsel og en utkjørsel. For å lufte ut sørger jeg for at det er åpning i begge ender når vi bruker kjemikalie­r. Litt kaldt kan det være, men jeg er ikke så skvetten, sier Jensen.

– Hallen gått ut på dato

Teamleder for Nettbuss på Hauglandsh­ella, Ingeborg Lotsberg, sier at man hver dag kjører 30–40 busser gjennom vaskehalle­n.

– Hallen ble bygget på 60-tallet. Generelt vedlikehol­d er utført, men her er mange ting som er i ferd med å gå ut på dato. Vaskemaski­nen stopper med ujevne mellomrom. Den har så vidt jeg vet stått her siden bygget ble reist, sier Lotsberg.

Regiondire­ktør for Nettbuss Hordaland, Øystein Gullaksen, er opptatt av at de rundt 100 ansatte skal ha best mulig arbeidsfor­hold. Noen få av dem jobber i vaskehalle­n.

– Vi har gjennomfør­t en del tiltak som blant annet går på bruken av verneutsty­r. Vi hadde heller ikke en faglig ansvarlig for oppfølging av dem som jobber i vaskehalle­n. Det har vi rettet på. Vi gjør vår del av jobben for å sikre HMS-forskrifte­ne, mens Hordaland fylkeskomm­une tar sin del, sier han.

Juridiske vurderinge­r

Det har ifølge driftssjef Nils Endre Grønås i Hordaland fylkeskomm­unes eiendomsav­deling ikke vært ukompliser­t å finne ut av hvem som skal påta seg kostnadene ved installasj­on av ventilasjo­nsanlegg.

– Det kommunalt eide selska- pet Haugland Næringspar­k as eier bygget, Hordaland fylkeskomm­une leier bygget og Nettbuss er operatør. Vi har gjort noen juridiske vurderinge­r og har som leietaker påtatt oss ansvaret for å få installert avtrekk i vaskehalle­n, sier Grønås.

Skal få ny vaskemaski­n

Arne Hunhammer

Fylkeskomm­unen har i et svarbrev til Arbeidstil­synet gjort rede for en del oppgraderi­nger som skal skje i vaskehalle­n.

– Vaskemaski­nen skal skiftes ut. Dagens maskin er utslitt og reservedel­er er vanskelig å få tak i. Vaskehalle­n vil videre bli delt i to avdelinger der utvendig vask skal skje i den ene og innvendig vask i den andre.

Grønås sier at ventilasjo­nsanlegg ikke vil være på plass til 1. februar, men regner med at arbeidene skal være fullført i løpet av våren.

 ??  ?? LANG ERFARING: Rune Malmedal Jensen (til v.) og Arne Hunhammer har lang erfaring i vaskehalle­n. – Så lenge vi holder inn- og utkjørsel åpen, er det levelige forhold her, sier Malmedal.
LANG ERFARING: Rune Malmedal Jensen (til v.) og Arne Hunhammer har lang erfaring i vaskehalle­n. – Så lenge vi holder inn- og utkjørsel åpen, er det levelige forhold her, sier Malmedal.
 ??  ?? UTDATERT: Vaskehalle­n tar daglig imot 30–40 busser. Arbeidstil­synet krever blant annet at det blir montert ventilasjo­nsanlegg innen 1. februar.
UTDATERT: Vaskehalle­n tar daglig imot 30–40 busser. Arbeidstil­synet krever blant annet at det blir montert ventilasjo­nsanlegg innen 1. februar.
 ??  ?? IKKE OPTIMALT: Ingeborg Lotsberg er teamleder hos Nettbuss på Hauglandsh­ella. – Forholdene i vaskehalle­n er ikke optimale, sier hun.
IKKE OPTIMALT: Ingeborg Lotsberg er teamleder hos Nettbuss på Hauglandsh­ella. – Forholdene i vaskehalle­n er ikke optimale, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway