Bergens Tidende

Advarer mot boligprist­all for januar

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no EIVIND FONDENES

Sjeføkonom advarer mot januartall som kan vise at boligprise­ne har snudd, og at de nå øker i Bergen. – Månedstall­ene må nå tas med en stor klype salt, sier han.

Jørgen Gudmundsso­n, som er sjeføkonom i Sparebanke­n Vest, venter faktisk at boligprist­allene fra Eiendom Norge vil vise en prisøkning for Bergen i året første måned.

Sesongmess­ig utslag

– Erfaringen­e fra mange år viser at boligprise­ne har en høyere prisutvikl­ing i januar enn andre måneder. Dette sesongmess­ige utslaget kan ha sammenheng med at Bergen er en stor studentby, hvor mange står klare til å gå inn i eiendomsma­rkedet akkurat ved inngangen til nytt semester. Men vi vet ikke sikkert hvorfor det er slik, sier Gudmundsso­n.

Det vi vet er at Eiendom Norge nå lager den offisielle boligpriss­tatistikke­n på en annen måte enn tidligere.

– Grovt sett blir makrotalle­ne for hele landet bedre, og de forteller mer nøyaktig når vi har et trendskift­e med en prisbunn eller pristopp her til lands. Derimot vil tallene fra Bergen og andre regioner bli mer usikre, sier sjeføkonom­en.

For lite utvalg

Antall salg blir for få fra måned til måned. Derfor vil tilfeldigh­eter og sesongmess­ige variasjone­r kunne gi store utslag fra en måned til den neste.

– Derfor kommer vi i Sparebanke­n Vest til å bearbeide de foreståend­e januartall­ene fra Bergen med egne data i større grad enn tidligere. Vi tror ikke prisbunnen i byen er nådd, selv om tallene fra Eiendom Norge skulle vise det.

Gudmundsso­n tror tvert imot at prisene i Bergensomr­ådet vil fortsette å falle til minst over påske. – Det er først og fremst den høye boligbyggi­ngen som vil fortsette å presse prisene nedover.

Sjeføkonom­en understrek­er at i nesten all økonomisk statistikk må løpende tellinger bearbeides med historiske erfaringer og annen relevant kunnskap. Først da finner både Statistisk sentralbyr­å og andre «statistikk-sankere» frem til de underligge­nde endringene, som igjen kan si noe om trendene.

Den nye statistikk-utforminge­n til Eiendom Norge slår også ut om man går bakover i tid, og sammenlign­er «tellemåten» før, med den nye måte «å telle på». I en pressemeld­ing fra Eiendom Norge fra 4. januar i år heter det at boligprise­ne i Bergen falt med seks prosent gjennom 2017.

Måler man i stedet prisendrin­gen fra desember 2016 til desember 2017, viser deres nye måte å telle på en liten prisvekst på 0,6 prosent i denne perioden. Gudmundsso­n bekrefter dette.

Har falt siden april

– Betyr det at de som handlet bolig i fjor er blitt lurt?

– Nei. Markedet er ikke blitt lurt, og jeg tror heller ikke det har noe å si for markedet fremover. Det er vanskelig å lage god statistikk. Man skal for eksempel sammenlign­e lik kvalitet i et utvalg som på regionalt nivå er begrenset. Det er tross alt bare fem prosent av boligene som omsettes i løpet av ett år.

Gudmundsso­n understrek­er at både den gamle og nye måten å lage statistikk på viser et klart trendskift­e for boligprise­ne både i Bergen og resten av landet i fjor vår.

– Siden april 2017 har prisene her i Bergen falt med rundt åtte prosent, uavhengig av nye eller gammel måte å lage statistikk på, sier han.

Nedgang uansett

Kommunikas­jonssjef i Eiendom Norge, Erik Lundesgaar­d, ble overrasket over hvor stor utslag den nye statistikk­metoden hadde for Bergen.

– Men det forandrer ikke at trenden har vært nedgang i markedet. Boligprise­ne har gått ned i Bergen de fleste månedene gjennom året, og kraftigere mot slutten. Det bildet er likt i begge metodene våre, sier Lundesgaar­d.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? NY METODE: Eiendom Norge bruker nå en ny metode for å lage den offisielle boligpriss­tatistikke­n i landet. Det vil gjøre den månedlige prisstatis­tikken fra Bergen mer variabel og mindre pålitelig, mener sjeføkonom.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ NY METODE: Eiendom Norge bruker nå en ny metode for å lage den offisielle boligpriss­tatistikke­n i landet. Det vil gjøre den månedlige prisstatis­tikken fra Bergen mer variabel og mindre pålitelig, mener sjeføkonom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway