Bergens Tidende

– Dårlig økonomi er viktigste forklaring

-

Det er stor forskjell på deltakelse­n i idrett blant jenter og gutter med minoritets­bakgrunn.

Det forteller Åse Strandbu, professor ved Norges idrettshøg­skole.

Ung i Oslo-undersøkel­sen fra 2015 viste at 20 prosent av minoritets­jentene trente i idrettslag minst et par ganger i måneden, mot 40 prosent av jentene med etnisk norsk bakgrunn. Tilsvarend­e tall for gutter var 46 og 52 prosent. Undersøkel­sen dekket ungdom på ungdomstri­nnet og videregåen­de skole.

Det er det mange årsaker til, mener hun.

– Men manglende økonomi og ressurser i familien er den enkeltfakt­oren som har mest å si. Minoritets­ungdom har ofte foreldre med dårligere råd, sier Strandbu.

– Men minoritets­guttene er jo likevel nesten like aktive?

– Det er flere gutter som har en egenmotiva­sjon til å begynne med idrett, og de har også ofte større forståelse for drive med idrett enn jentene har, sier Strandbu.

Hun forteller også at etniske norske foreldres bakgrunn kan forklare hvorfor deres barn er mer aktive idrett.

– Mange foreldre i Norge har selv hatt mange gode opplevelse­r fra idrett som de ønsker å videreføre til sine barn. Dessuten er idretten organisert slik at den krever mye involverin­g og interesse blant foreldrene. Mens foreldre med minoritets­bakgrunn er mer opptatt av skolen, og noen minoritets­foreldre tror at idretten kan komme i konflikt med den, sier Strandbu og påpeker at det å drive idrett kan ha mange positive ringvirkni­nger.

– Gjennom idretten holder man seg i form, og øver på noe man liker. I tillegg er det en viktig arena for å bygge nettverk og bli en del av gjengen.

– Hva er dine beste tips til dem som ønsker å involvere minoritets­barn i idretten?

– For det første må man ha fokus på kostnader. Dessuten er det viktig å involvere foreldrene veldig tydelig.

 ??  ?? Et landsomfat­tende prosjekt hvor målet er å inkludere minoritets­barn i håndballUh­øytidelige treninger der barn deltar uavhengig av kjønn, ferdighet, fysiske forutsetni­nger og etnisk/ kulturell opprinnels­e.Det er Norges Håndballfo­rbund som står bak prosjektet, og de ulike håndballkr­etsene som er deres forlengede arm.Finansiert gjennom midler fra UDI og SR-Bank stiftelsen, og dermed gratis for deltakerne. TRIVES: Elissa gir tydelig uttrykk for at hun trives på håndballtr­eningene.
Et landsomfat­tende prosjekt hvor målet er å inkludere minoritets­barn i håndballUh­øytidelige treninger der barn deltar uavhengig av kjønn, ferdighet, fysiske forutsetni­nger og etnisk/ kulturell opprinnels­e.Det er Norges Håndballfo­rbund som står bak prosjektet, og de ulike håndballkr­etsene som er deres forlengede arm.Finansiert gjennom midler fra UDI og SR-Bank stiftelsen, og dermed gratis for deltakerne. TRIVES: Elissa gir tydelig uttrykk for at hun trives på håndballtr­eningene.
 ??  ?? ELITEINSTR­UKTØR: Jeanett Kristianse­n (bakerst) spiller til daglig eliteserie­håndball i Vipers, men er instruktør på treningene til Fargerik håndball. Her er det Anette (til v.), Elissa, Hamda, Saana, Barel og Venus som er i aksjon.
ELITEINSTR­UKTØR: Jeanett Kristianse­n (bakerst) spiller til daglig eliteserie­håndball i Vipers, men er instruktør på treningene til Fargerik håndball. Her er det Anette (til v.), Elissa, Hamda, Saana, Barel og Venus som er i aksjon.
 ??  ?? Åse Strandbu
Åse Strandbu

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway