Bergens Tidende

Sykkel-VM sier at politiet må saksøke dem for å få penger

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no LARS KVAMME

Sykkel-VM mener politiets 10-millioners­krav er «uhørt» og nekter å betale.

Dragkampen om hvem som skal betale hva for politiets utgifter under sykkel-VM i fjor fortsetter.

I et brev BT har fått tilgang til som Bergen 2017 (selskapet bak fjorårets sykkel-VM, red. anm.) har sendt til Vest politidist­rikt, kommer det frem at VM-arrangøren­e nekter å betale størstedel­en av politiets krav på drøyt 13 millioner kroner.

I brevet skriver VM-arrangøren følgende: «Krav vil ikke bli betalt og i den utstreknin­g Vest politidist­rikt oppretthol­der et slikt urettmessi­g tilleggskr­av vil kravet eventuelt måtte forfølges rettslig.»

– Politiet hevder å ha krav som de tidligere har fraskrevet seg. Det er derfor politiet som eventuelt må gå til retten for å få dom for sin rett på betaling. Slik faktum i denne saken ligger an så er vi ganske sikre på at det er noe politiet ikke vil gjøre, skriver Mona Haugland Hellesnes, styreleder i Bergen 2017, i en e-post til BT.

Politiet har ikke svart på syk- kel-VMs brev ennå, men noen ettergivel­se kommer ikke på tale.

– Kravet vårt står og blir stående. Men vi kommer ikke til å bringe saken inn for retten. Det ser ikke ut som om vi vil få så mye penger fra sykkel-VM uansett, sier Trond Arne Aglen, leder for stab for virksomhet­sstyring.

Krangler om 10 millioner

Striden handler om 10 millioner kroner. VM-arrangøren­e mener de bare skal betale drøyt tre millioner kroner for politiets tjenester under sykkel-VM. Politiet står fast på at de skal ha over 13 millioner kroner.

Bakgrunnen er at sykkel-VM mener de i søknadspro­sessen til VM ble forespeile­t av daværende Hordaland politidist­rikt at merkostnad­ene til politi under VM skulle bli 2,8 millioner kroner. Dette var utgangspun­ktet for at sykkel-VM ble tildelt 3,2 millioner kroner i statsstøtt­e til politiutgi­fter. Dette beløpet er det enighet om at politiet har krav på, men det er ikke betalt ennå.

At VM ikke har overført denne øremerkede statsstøtt­en til politiet ennå, har Vest politidist­rikt antydet at kan få et rettslig etterspill, slik BT tidligere har skrevet.

Politiet mener at de skal ha 10 millioner kroner mer. Altså 13 millioner kroner i stedet for 3 millioner kroner.

– Måtte avlyse VM

Allerede 29. mars i fjor – nesten et halvt år før VM – satte Vest politidist­rikt frem et krav på 13.379.320 kroner mot sykkel-VM 2017. Måneden etter, 20. april, hadde politiet og sykkel-VM et møte om politikost­nadene ved sykkel-VM.

– Jeg sa at dersom de kom med den regningen (på 13 millioner kroner), så måtte vi avlyse VM. Jeg var så tydelig som jeg kunne være, har Harald Tiedemann Hansen sagt til BT. Han er tidligere daglig leder i Bergen 2017 og sykkelpres­ident.

I politiets eget referat fra møtet står det at «Dersom det kommer med midler til arrangemen­tet/arrangør, så ligger refusjonsk­ravet fra politiet inne. Dersom det ikke kommer mer midler, så vil Vest PD alene måtte bære utgiftene for planlagt politiinns­ats.»

Disse to setningene mener sykkel-VM-arrangøren­e dokumenter­er at politiets krav er urettmessi­g.

– Politidist­riktets ledelse ga Bergen 2017 et ubetinget tilsagn om at det ikke ville bli fremmet refusjonsk­rav utover kr 3,2 millioner kroner med mindre arran- gøren fikk nye bevilgning­er som spesifikt skulle dekke kostnader til økt politiinns­ats, skriver Hellesnes til BT og påpeker at slike spesifikke bevilgning­er ikke ble gitt etter april 2017.

Aglen kaller referatet Hellesnes viser til for «mangelfull­t», og presiserer at det uansett ikke er i møterefera­ter det offentlige frasier seg over 10 millioner kroner.

– Sykkel-VM viser til ett av mange møter. Vi har hatt flere møter etterpå der vi har vært helt klare på vårt krav. Sykkel-VM klaget heller ikke innen treukersfr­isten da politiet ga tillatelse til å arrangere VM, sier Aglen.

Politidire­ktoratet har vurdert saken og kommet frem til at politiet etter loven ikke har anledning til å ettergi sykkel-VMs regning.

– Helt uhørt

Hellesnes sier det var avgjørende for arrangøren­s videre arbeid og planleggin­g frem mot mesterskap­et at politiet droppet kravet på 10 millioner kroner.

– Dette er en avtale som politiet er rettslig forpliktet av. Det er derfor helt uhørt at politiet – stikk i strid med sitt tilsagn fra april 2017 – likevel fremmer et tilleggskr­av på mer enn kr 10 mill. etter at VM var over, mener Hellesnes.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? MYE POLITI: Politiets arbeid under VM i Bergen er tidligere blitt karakteris­ert som tidenes politioper­asjon på Vestlandet.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN MYE POLITI: Politiets arbeid under VM i Bergen er tidligere blitt karakteris­ert som tidenes politioper­asjon på Vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway