Bergens Tidende

Har laget komedie om psykisk vold

- BRITT SØRENSEN britt.sorensen@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Leia Starmann viser seg aldri offentlig uten Batman-maske. Nå er hun premierekl­ar med en svart komedie der menn spiller kvinner og mor er et monster.

Fredag er det duket for første visning av «Kelly May for alltid!» – en komedie om to søstre som har vokst opp i et hjem med psykologis­k vold, og blitt terroriser­t av moren.

– Jeg ville vise litt av hva som skjer med mennesker som har det sånn. Hvor sinte og selvdestru­ktive de blir. Hvordan de tar opp i seg de negative karakteris­tikkene foreldrene planter i dem ved stadig å fortelle dem hvor dumme og ubrukelige de er, sier Leia Starmann, som er et pseudonym.

Skriver om sosiopater

Starmann har skrevet om temaet før. I romanen «MAD» handlet det om en mannlig sosiopat som tyranniser­er partner og barn.

– Dette er et tema jeg er veldig opptatt av, og som jeg synes får altfor lite oppmerksom­het. I Norge er det forbudt å slå sine barn, heldigvis. Men barn som utsettes for psykologis­k vold ofte, ønsker at de ble slått, slik at de kan gå til politiet. De har få steder å melde fra, og å gjøre av seg. Ofte er holdningen at dette ikke skal snakkes om. Det skal holdes innen familien. Mottrekket mitt er virkelig å snakke offentlig om det, ved å ta det til scenen.

– Først le, så tenke

– Det er jo et stort, vanskelig tema, dette. Hvorfor velger du å belyse det gjennom en tegneserie­aktig komedie?

– De tingene jeg beskriver i stykket, alle løgnene og kritikken søstrene utsettes for, er så grove at de på sitt groveste bikker over i det komiske. Det er gjerne sånn at når noe er på sitt mest tragiske, tipper det over i det komiske. Jeg tror også det er bedre først å få folk til å le, og så tenke, enn å prøve å vise dem et alvorlig drama de etterpå bare kan riste av seg. Men jeg tenkte ikke at «nå skal jeg skrive en komedie». Jeg bare gjorde det.

Superhelt i eget liv

Leia Starmann er opptatt av tegneserie­r og estetikken der, som hun har overført til seg selv. Hun viser seg aldri offentlig uten Batman-maske.

– En grunn er at jeg ikke har lyst til å bli gjenkjent. Jeg liker å ha privatlive­t mitt privat. Og så liker jeg ideene rundt Marvel-helter som Bruce Waine og Peter Parker. De har opplevd motgang og er blitt holdt nede, de vil kanskje ikke gå ut med det, men da kan de lage en superhelt som kommer og fikser alt og får budskapet ut.

– Så du har gjort deg til superhelt i ditt eget liv?

– Ja. Det er deilig å ta på seg

Barn som utsettes for psykologis­k vold ofte, ønsker at de ble slått, slik at de kan gå til politiet.

Leia Starmann

kappen og fly ut og ordne opp.

– Trives i kvinneroll­en

– Jeg har aldri spilt kvinne før, og trives i kvinneroll­en. Nå får jeg endelig mulighet til å herme fakter og snakkemåte­r jeg har registrert hos min søster og andre jenter jeg kjenner, sier Harald Veland og gliser under parykken.

Veland spiller Helena, en

 ??  ?? Leia Starmanns svarte komedie «Kelly May for alltid!» har premiere på Cornerteat­eret fredag.DEBUT: «Kelly May for alltid!» er Leia Starmanns debut både som manusforfa­tter og regissør. Her instruerer hun Ha
Leia Starmanns svarte komedie «Kelly May for alltid!» har premiere på Cornerteat­eret fredag.DEBUT: «Kelly May for alltid!» er Leia Starmanns debut både som manusforfa­tter og regissør. Her instruerer hun Ha
 ??  ?? PREMIERE:
PREMIERE:
 ??  ?? SMINKEKUNS­T: Harald Veland er i ferd med å forvandle seg til Helena.
SMINKEKUNS­T: Harald Veland er i ferd med å forvandle seg til Helena.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway