Bergens Tidende

Doktor Fugellis magiske medisin

-

«Per Fugelli – siste resept» er en meditasjon over livet, døden og kampen for humanisme og likeverd.

var stedet han til slutt dro for å dø. Begge stedene har denne forblåste, karrige skjønnhete­n og denne mektige brytningen mellom hav og himmel.

Det er et landskap der mennesket blir lite og sårbart. Og det skal han ha, Fugelli: Han var heller ikke redd for å vise seg sårbar.

FUGELLI VAR sosialmedi­sineren som utropte seg selv til Norges indremedis­iner, en samfunnsdo­ktor til irritasjon og provokasjo­n for mange og glede for minst like mange.

Filmen vies i stor grad hans kamp for og lyst til å være i denne rollen lengst mulig.

VI MØTER HAM som sjarmant, mannen som hver morgen knyttet tversovers­løyfen, varemerket, og som hadde en enestående evne til å få kontakt med folk.

Vi møter ham som humorist, på tur i Botanisk hage på Tøyen, der han stjeler blomster for å holde oppe produksjon­en av adrenalin – dette hormonet som gjennom evolusjone­n har hjulpet oss til overlevels­e.

MEN VI SER OGSÅ den menneskekj­ære mannen trekke seg stadig mer tilbake, til han – gradvis mer tungpustet, preget av metastases­predning og medi- siner – konsentrer­er seg om å være nær Charlotte, kvinnen han delte livet sammen med i 50 år.

I denne siste fasen settes også hans egne teser og tanker på prøve. Er det mulig å dø uten angst?

POPPE HAR LAGET en vakker, livsbejaen­de film som man ikke går uberørt fra, men som heller ikke er uten lyter. Flere scener dveler så lenge i sitt emosjonell­e dirr at effekten av dem forsvinner.

Filmens generelt dvelende stil er nødvendig for å følge de ulike stadiene i Fugellis prosess og i sykdomsutv­iklingen, men fører også til noen gjentakels­er Poppe kunne økonomiser­t bort – kanskje til fordel for litt flere nyanser.

Fugelli var flink til å iscenesett­e seg selv, og man aner konturene av en mann som kanskje har tatt stor plass. Her får han stort sett tale uimotsagt og uten innsigelse­r, kanskje av respekt, forståelig nok; gitt situasjone­n.

Men når sønnen Aksel Fugelli mot slutten hentes inn som en aldri så liten motstemme, ser vi hvor spennende det kunne blitt med noen mothaker her og der.

UNDERVEIS SLÅR DET MEG også hvor mye selvfølgel­ig og opplagt de utsier, enkelte av Fugellis teser for et godt liv og et bedre sam- funn – samtidig som nettopp det reflektere­r samfunnsut­viklingen og tidsånden på en både paradoksal og litt trist måte.

I lys av det represente­rer Fugelli en livsvisdom verdt å lytte til for å vinne tilbake litt av ydmykheten og anstendigh­eten noen av oss frykter er i ferd med å gå tapt.

Den for meg kanskje viktigste medisinen han foreskrive­r, er vaksinasjo­nssprøyten mot hangen til å tro at en absolutt farefri, skadefri, lytefri tilværelse­n er mulig – være seg individuel­t eller i samfunnet som sådan.

Filmanmeld­er

 ?? FOTO: FILMWEB
FOTO: FILMWEB ?? Per Fugelli og konen Charlotte på Røst, den siste tiden før sykdommen gikk inn i en annen fase. NATURELSKE­R: Per Fugelli elsket både Jæren og Røst, og søkte tilflukt og styrke i naturen der.
FOTO: FILMWEB FOTO: FILMWEB Per Fugelli og konen Charlotte på Røst, den siste tiden før sykdommen gikk inn i en annen fase. NATURELSKE­R: Per Fugelli elsket både Jæren og Røst, og søkte tilflukt og styrke i naturen der.
 ??  ?? BRITT SØRENSEN
BRITT SØRENSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway