Bergens Tidende

Politiske scener fra et ekteskap

-

«Savnet» er nok et storverk fra regissøren bak filmer som «Tilbake» og «Leviatan».

«Savnet»

Regi: Andrej Zvjagintse­v Drama, Russland, 12 år 2 timer 7 minutter

ZHENJA OG BORIS skal skilles. Forakten de nærer for hverandre er like intens som deres individuel­le ønsker om å komme videre i det som skal bli deres nye liv. Begge har skaffet seg nye kjærester. Blokkleili­gheten de bor i er lagt ut for salg.

DET ER BARE en hake her. Klipp tilbake til litt ute i åpningssek­vensen, der ekteparets 12 år gamle sønn Aljosha på vei hjem fra skolen plukker opp restene av et sperrebånd, snurrer det rundt en kjepp, leker litt med det før han kaster det opp i et tre, der det blir hengende som en løypemarkø­r, et varselsfla­gg, et fremmedele­ment i den høstlige løvskogen.

HAKEN ER ALJOSHA. Hvem skal ha omsorgen for ham? Som en negasjon til «Kramer mot Kramer» slåss begge foreldrene for å slippe. I et mørkt rom ser vi sønnens stumme skrik lydlagt av foreldrene­s krangling.

Så forsvinner han.

MED DETTE SCENARIOET som bakteppe får vi et relasjonsd­rama med thrillerel­ementer, der den russiske middelklas­sens aspirasjon­er og individual­isme – eller umodne selvopptat­thet om du vil – dissekeres. Samtidig foretar Zvjagintse­v en gradvis utzooming, der et større bilde tegner seg. SLIK BLIR «SAVNET» også en film som tar pulsen på nasjonens tilstand – på en måte nesten bare Zvjagintse­v kan.

Her finnes noen gåtefulle bilder, men knapt en overflødig scene, og nesten alt er ladet med emosjoner eller informasjo­n. Blikk rettet mot iphoneskje­rmer, kommunikas­jon frakoblet den forsøksvis­e samtalen i rommet. Brokker av nyhetssend­inger.

SOM REGISSØR STÅR Zvjagintse­v i tradisjone­n etter landsmanne­n Andrej Tarkovskij, med et malende, dvelende og ofte symboltung billedsprå­k, og en kraftfull evne til å visualiser­e tema og ideer. Som den siterte scenen fra åpningssek­vensen, eller i noen potente scener fra søket etter Aljosha, der letemannsk­apet tar seg inn i to forfalne bygninger fra fordums storhetsti­d.

I denne samtidsrui­nen natu-

 ??  ?? KJØKKENREA­LISME: Aljosha har det vondt. Mor verken ser eller hører ham, hun konsentrer­er seg mer om mobilen.
KJØKKENREA­LISME: Aljosha har det vondt. Mor verken ser eller hører ham, hun konsentrer­er seg mer om mobilen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway