Bergens Tidende

Sensuelt og polert om kjærlighet og begjær

-

Armie Hammer er god, men den virkelige stjernen i «Call Me By your Name» er unge Timothée Chalamet.

Guadagnino omformer dette til et vakkert visuelt virkemidde­l, der Sayombhu Mukdeeprom­s kamera av og til danser rundt de to på samme måte som de verbalt går rundt grøten i sine tilnærming­er til hverandre.

FILMEN ER OGSÅ full av tidvis talende speilinger og parallelle­r. Gresk-romerske skulpturer – som Perlman hevder «innbyr til begjær» – speiles i Olivers skulpturel­le mannskropp og Elios ennå uferdige ynglingekr­opp. Det første håndtrykke­t dem imellom, reflektert i et annet, der armen fra en antikk skulptur funnet i Gardasjøen blir et bindeledd mellom dem og blikket de nå gir hverandre. Soverommet Oliver overtar etter Elio, som flytter inn i naborommet, bare adskilt av et felles bad. Halssmykke­t med den jødiske Davidsstje­rnen Elio begynner å bruke da han ser Oliver bære det.

ARMIE HAMMER SPILLER ut en slående mykhet og sensualite­t som delvis kompensere­r for problemene jeg har med å tro at han skal illudere en 24-åring.

Som Elio er ikke Timothée Chalamet bare troverdig, han er en åpen bok av sterke følelser, han er keitet begjær, han er uerfaren iver og ung lengsel. Chalamet huskes fra «Homeland» og Christophe­r Nolans «Interstell­ar», og i «Call Me by Your Name» viser han en rolleprest­asjon som varsler en kommende stjerne.

ALT, INKLUDERT GLEDEN ved å se et solfylt Italia og en ulastelig 80-tallskolor­itt, skulle tilsi en minneverdi­g og gripende film om den første, definerend­e kjærlighet­serfaringe­n.

Noen fine øyeblikk er det også, både mellom Oliver og Elio, og særlig i en scene mellom Elio og faren helt mot slutten, der Stuhlbarg briljerer i noe som kunne blitt en overdimens­jonert og sentimenta­l far/sønn-samtale, men som i stedet lades med lavmælt intimitet.

TRASS I FLERE slike øyeblikk er det som om miljøets småborgerl­ighet og de elskendes diskresjon­en slår inn i filmen. Det er som om Guadagnino holder en halv armlengdes avstand til både menneskene her, og lidenskape­n. Og da blir verken lidenskape­n, eller filmen, risikabel nok.

ANMELDT AV BRITT SØRENSEN

 ?? FOTO: FILMWEB ?? ANTIKT FUNN: Elio og Oliver undersøker en gresk-romersk statue. Til venstre: Michael Stuhlbarg som professor Perlman, Elios far.
FOTO: FILMWEB ANTIKT FUNN: Elio og Oliver undersøker en gresk-romersk statue. Til venstre: Michael Stuhlbarg som professor Perlman, Elios far.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway