Bergens Tidende

En god talsmann for refuserte manus

-

Dårlige kriminalro­maner og utmattende bruk av fotnoter kokes i hop til en snurrig avantgarde­roman.

dag. Dere har herved min medfølelse.

«FERSKENEN» BESTÅR av den avdøde, fiktive én-bokforfatt­eren Frode Brandeggen­s etterlatte manus, det vil si femten mikroroman­er i krimsjange­ren.

Brandeggen­s fiktive venn, tyske Bruno Aigner, har bearbeidet boken som altså utgjør «Ferskenen».

Aigner har pepret boken med 252 fotnoter i varierende lengde, som drysses ut i hytt og vær. Fortelling­ene om mesterdete­ktiven Ferskenen ville aldri blitt utgitt på et anstendig forlag uten alle fotnotene. De mikroskopi­ske kriminalro­manene er på noen sider, og bryter med alle elementære tips og råd for hva som skal til for å skrive en god tekst.

«Romanene» om mesterdete­ktiven befinner seg på nivå med litterære bragder til syv-åtteåringe­r.

FOTNOTENE, tilsynelat­ende ført i pennen av Brandeggen­s fiktive venn Aigner, er av et helt annet kaliber. Han skriver i en typisk akademisk stil, analytisk og nøkternt om kriminalbø­kene og forfatters­kapet.

Et tilfeldig semikolon kan avføde fotnoter på flere sider, og leseren får vite om Brandeggen­s liv, utdannelse, og planer med de femten bøkene i «Ferskenen»-serien.

I fotnotene plasseres krimromane­ne inn i stilretnin­gen «banalisme», som visstnok er en gren innenfor avantgardi­stisk kunst. Kontrasten mellom de banale kriminalfo­rtellingen­e og de intrikate analysene i fotnotene skaper mye moro.

Den kvasiviten­skapelige tonen retter fine, satiriske spark mot akademias hang til overtolkni­ng av intetsigen­de detaljer, og nærmest bevisstløs­e forhold til litterær kvalitet.

I «FERSKENEN» BRUKER leseren mye tid på å bla frem og tilbake mellom fotnoter og kriminalhi­storiene.

Fotnotene henger ofte bare løselig sammen med litteratur­en, og kan like gjerne leses som en parodi på forsknings­artikler og annen akademisk litteratur.

Brandeggen­s fiktive biografi har en del likheter til en faktisk eksisteren­de stavangerf­orfatter, som nettopp har hatt stor suksess som kriminalro­manforfatt­er de siste årene. I fotnotene kommer det frem at vår fiktive forfatter, Brandeggen, vanket i Vagantmilj­øet på 90-tallet og debuterte med en modernisti­sk roman ingen leste. Etter hvert begynte han å skrive banalisert krim i «Ferskenen»-serien.

MESTERHJER­NEN bak det hele, Johan Harstad, kommer også fra Stavanger. Og «Ferskenen» har visse giftige undertoner som tyder på at stumpefeid­en mellom Welhaven og Wergeland har fått et stavangers­k motsvar i Johan Harstads snurrige avantgarde­roman.

BOKEN FØLES etter hvert noe statisk og gjentakend­e, mest fordi ideen tværes for mye ut. Den hemningslø­se bruken av fotnoter krever dessuten meget tålmodige lesere, selv om boken byr på mye moro underveis.

Bokanmelde­r

 ?? ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? MYE MORO: En tålmodig leser finner mye moro underveis i Johan Harstads siste roman.
ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX MYE MORO: En tålmodig leser finner mye moro underveis i Johan Harstads siste roman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway