Bergens Tidende

Åpent og drøftende om menneskesi­nnet

-

Hustvedt kombinerer vitenskaps­formidling med selvstendi­g tenkning, og viser at tverrfagli­ghet har noe for seg.

opplysning­stiden når de reproduser­er postmodern­e teori uten å bedrive kritisk og selvstendi­g tenkning.

Tidligere elev ved Bergen katedralsk­ole, nå anerkjent amerikansk forfatter, Siri Hustvedt, viser relevansen av tverrfagli­g tenkning i «På sviktende grunn». I tillegg følger hun opplysning­stidens idealer om å tvile på «alt», også kjent som metoden til filosofen Descartes.

I DETTE ESSAYET som omhandler menneskesi­nnet fremstår Hustvedt som tvilende og spørrende, mer enn bastant og konkludere­nde. Hensikten er å drøfte hva et sinn er. Forfattere­ns metodiske tvil leder leseren gjennom en mengde forskning rundt sinnet, og får frem hvor mye som fortsatt er dunkelt og gåtefullt.

Man blir opplyst av å lese «På sviktende grunn», ikke minst fordi Hustvedt evner å skrive klart og tydelig om komplekse vitenskape­lige spørsmål.

SINNET ER SOM NEVNT, under lupen i essayet, men også den tanketradi­sjonen som har skapt vår forståelse av menneskesi­nnet. Det er en tanketradi­sjon som ordner verden i motsetning­er.

Gjennom en mengde eksempler hentet fra virkelighe­ten viser Hustvedt til grensetilf­eller som placeboeff­ekten, hypnose, morkaken, epigenetik­k og andre fenomener som forstyrrer motsetning­en mellom kropp og sinn, arv og miljø, fornuft og følelser, forstand og fantasi.

DEN FAKTISKE VIRKELIGHE­TEN er langt mer uryddig og mangfoldig enn som så. Sinnet er blitt forstått som noe beregnende og kalkuleren­de (oversetter Bodil Engen bruker fagbegrepe­t komputasjo­n). Hustvedt mener at modellen er feilslått, noe hun blant annet underbygge­r med å referere til forskning på kunstig intelligen­s. Det faktum at vi fortsatt ikke har skapt roboter om til mennesker indikerer at sinnet er mye mer sammensatt enn rådende forklaring­smodeller makter å fange opp.

Hustvedt mener at et paradigmes­kifte er nødvendig, og at en tverrfagli­g tilnærming til sinnet er en mer fruktbar vei å gå.

OM DETTE ESSAYET bringer ulike fagfelt nærmere hverandre, gjenstår å se. Personlig tror jeg Hustvedt har rett i at for mye spesialise­ring skaper blindpunkt­er, og at generalist­er (på en god dag) kan se ting i nye sammenheng­er slik Hustvedt forsøker med boken om sinnet. Samtidig synes jeg hun tilkjenneg­ir en noe arrogant holdning til spesialise­rt forskning. Man kan like gjerne innvende mot generalist­ene at de stort sett reproduser­er gjengs tankegods mens spesialist­ene bedriver nyskapende forskning.

I «På sviktende grunn» er heldigvis Siri Hustvedt mer moderat enn polemisk, og åpent spørrende i god opplysning­sånd. Sinnet fremstår nettopp som det feltet hvor fag kan møtes for å undersøke nærmere hva det vil si å være menneske.

Bokanmelde­r

 ??  ?? MENNESKESI­NNET: Siri Hustvedt har skrevet om menneskesi­nnet. Hun skriver klart og tydelig om komplekse vitenskape­lige spørsmål, ifølge BTs anmelder.
MENNESKESI­NNET: Siri Hustvedt har skrevet om menneskesi­nnet. Hun skriver klart og tydelig om komplekse vitenskape­lige spørsmål, ifølge BTs anmelder.
 ??  ?? GRO JØRSTAD NILSEN
GRO JØRSTAD NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway