Bergens Tidende

Tvangsbruk

-

Når det brukes tvang som skadeavver­gende tiltak i nødsituasj­oner skal dette rapportere­s til Fylkesmann­en.

Andre løsninger enn makt skal være prøvd før man bruker tvang.

Kommunen kan be Fylkesmann­en om godkjennin­g til å bruke tvang ved planlagte skadeavver­gende tiltak i gjentatte situasjone­r. En slik tilltatels­e blir godkjent for en periode på inntil 12 måneder av gangen.

Tvangsbruk­en som vises til i denne saken handler om enkeltmeld­inger, ikke vedtak hvor det gis tillatelse til tvangsbruk over tid. ikke har konkrete tall eller fakta knyttet til økningen.

– Men det er en følelse jeg vet at mange fastleger har. Jeg forstår ikke hvorfor det skal være så mye ekstra byråkrati i opplagte saker.

Hjertholm har mange års erfaring med pasienter som har utviklings­hemming ,og vant i 2011 Allmennleg­eprisen, blant annet for sitt arbeid med å forbedre datajourna­lverktøy for fastleger.

Vedtatt av Stortinget

Hos Fylkesmann­en har de ansatte et litt annet syn på rapporteri­ngsplikten.

– Jeg tror nok at økt fokus på tvang over tid har ført til en større faglig og etisk bevissthet blant personalet, sier seksjonsle­der Øystein Breirem Jacobsen.

Han forteller videre at Fylkesmann­en i utgangspun­ktet skal sørge for at lovene utøves korrekt, fremfor å mene noe om terskelen for rapporteri­ng er lagt for lavt. Rapporteri­ngsreglene ved tvangsbruk er vedtatt av Stortinget.

– Psykisk utviklings­hemmede er blant de svakere gruppene i samfunnet vårt og det er viktig at det er en kontroll med tvangsbruk­en. Da er dette med på å øke rettsikker­heten deres, sier Jacobsen.

Seksjonsle­deren påpeker at det ikke har vært noen lovendring­er det siste året, og at økningen derfor kan skyldes mer bevisstgjø­ring.

– Dessuten er det slik at få enkeltpers­oner kan stå for mange av tilfellene hvor det er nødvendig å bruke tvang.

Jacobsen viser til at det kan søkes om tillatelse til å bruke tvang over tid (se faktaboks). Slike tillatelse­r kan ta tid å få – og derfor kan antallet enkeltmeld­inger, som det vises til her, variere en del fra år til år.

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? Fastlege Regin Hjertholm frykter at det brukes unødvendig mye tid på rapporteri­ng.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ Fastlege Regin Hjertholm frykter at det brukes unødvendig mye tid på rapporteri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway