Bergens Tidende

– Det er mye dyrere å spille inn i Bergen

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

I Bergen er det ikke laget statlig TV-drama siden 1990-tallet. I Sveriges nummer to-by, Göteborg, er det blitt laget 20 dramaprodu­ksjoner bare de siste ti årene.

Tall fra NRK viser at statskanal­en ikke har laget en dramaprodu­ksjon i Bergen siden «Dumbo og maskefjes», som ble en suksess med 1,6 millioner seere pr. episode i 1993.

NRK har hatt over 50 storsatsin­ger på 2000-tallet, uten å ha brukt landets nest største by som kulisse eller å ha brukt noen av de lokale produksjon­sselskapen­e.

– Det er absolutt en flott by å filme i. Det er imidlertid ikke så mange forslag vi får som har utgangspun­kt i Bergen. Det kan ha sammenheng med at det er få selskaper i byen som driver med TV-drama, og at det derfor blir enklere å filme i byer på Østlandet dersom det ikke er spesifikt viktig at byhandling­en skjer der, sa dramasjef i NRK, Ivar Køhn til BT tidligere i januar.

Svenske tilstander

Da er situasjone­n en annen i Sverige. Der er nummer to-byen Göteborg en maktfaktor når det gjelder både film- og TVproduksj­on – og statskanal­en SVT er ofte i byen.

– I våre strategier står det tydelig at oppdraget er å speile hele Sverige, men hvor produksjon­ene spilles inn, avgjøres i stor grad av hvor det finnes regionale filmfond, sier dramasjef i SVT, Anna Croneman.

20 dramaprodu­ksjoner de siste ti årene er gjort i Göteborg.

En av grunnene til det er det regionale filmfondet Film i Väst, som eies av Västra Götalandsr­egionen – der Göteborg er største by. De har vært delaktig i over 1000 filmproduk­sjoner i inn- og utland, noe som smitter over på TV-produksjon­er.

– Film i Väst er den største filmpoolen – de har mest penger. Det betyr mye. Det gjør også at man innimellom spiller inn TVserier i Göteborg som egentlig utspiller seg i Stockholm, som «Det mest förbjudna» og «Vår tid er nu», sier prosjektle­der i SVT Drama, Marcos Hellberg.

– Bruker dialekten

Selv om SVT la ned dramaavdel­ingen i Göteborg i 2013, er Hellberg fremdeles stasjonert i byen. Den lokale forankring­en gir seg utslag i mange typiske Göteborg-historier på TV også.

I Danmark er situasjone­n litt annerledes. Der er det TV 2 som primært lager dramaserie­r

 ??  ?? I BERGEN: Varg Veum-filmen «Bitre blomster» med Trond Espen Seim ble spilt inn i Bergen.
I BERGEN: Varg Veum-filmen «Bitre blomster» med Trond Espen Seim ble spilt inn i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway