Bergens Tidende

To personer har hoppet i døden etter at de nye gjerdene kom. Likevel mener politiet at sikringen har en effekt.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto EIRIK BREKKE

Politiet tror den nye sikringen av Askøybrua vil få færre til å oppsøke den og begå selvmord fra den. Allerede nå mener de å se en nedgang i hendelser.

– Vi klarer aldri å sikre oss hundre prosent. Jeg tror ikke vi skal gå ut og si det, sier politiover­betjent Kjell-Bjørn Heggøy.

Askøybrua fikk tidlig i fjor et dobbelt så høyt rekkverk. Det skal forhindre selvmord og hendelser med mulige selvmordsh­oppere. Høyere gjerder har vært diskutert i langt over ti år. timismen med fersk statistikk:

Færre selvmord i fjor enn de to foregående årene.

Halvering av utrykninge­r til broen siste halvår av 2017, sammenlign­et med første halvdel.

Nedgang fra 90 utrykninge­r i 2016, til 61 i fjor.

Relativt få utrykninge­r (2) til broen så langt i år.

Kom seg under gjerdet

Den ene av de omkomne i 2017 var en ung person som klarte å komme seg under gjerdet, et mellomrom på 19 centimeter, og omkom etter hopp.

Etter denne hendelsen, i mai i fjor, er selvmordss­ikringen blitt ytterliger­e utbedret. Blant annet er avstanden mellom gjerdet og bakken redusert til 12 centimeter, og brotårn og brofester er gjerdet inn.

Da de nye gjerdene sto ferdige i fjor vår, var det med en prislapp på omtrent 14 millioner kroner. Det opplyser Arild Hegrenæs, seksjonsle­der i Statens vegvesen. Han sier kun mindre tiltak står igjen før de sier seg ferdige med tilleggsar­beidene.

– Ekstrasikr­ingen har ikke kostet mye, og vi har ingen konkrete planer for mer sikring.

Heggøy i Askøy-politiet tror vanskelige­re tilkomst til broen vil få flere til å stoppe opp og heller søke hjelp.

– Mange er ustabile og virkelig syke og trenger hjelp. Men det gjelder ikke alle. Dessverre er det også en tendens, særlig med unge mennesker, at de tar veldig dramatiske valg når de står overfor problemer. Et brudd i et kjærlighet­sforhold kan være nok.

Tipses om sosiale medier

Meldinger om mulige hoppere på broen kommer gjerne gjennom telefoner fra vanlige folk. Eller politiet kan bli tipset om personer som har lagt ut selv- mordsinnle­gg på sosiale medier, forteller Heggøy.

Noen er svært hyppig på broen. Én person har alene utløst 75 utrykninge­r de fire siste årene, viser politiets oversikt.

Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap) sier de hadde en forventnin­g, da gjerdene kom, om at færre skulle oppsøke broen – og at det skulle bli mye vanskelige­re å hoppe fra den. Nå er han spent på hvilke erfaringer politiet har gjort.

– Kommunen sto på for å få gjerdet på plass. I mitt neste møte med politiråde­t vil jeg forhøre meg om utviklinge­n etter gjerdet, om de har merket forskjelle­r og om det kan sies noe sikkert om hvilken effekt det har, sier Mathiassen.

Ordføreren er glad for den nye sikringen. Samtidig påpeker han at det må jobbes bredt for å forhindre selvmord.

– Spørsmålet er hvordan vi best kan forebygge selvmord. Det må jobbes godt og tidlig mot barn og unge, og hjelpeappa­ratet må være i stand til å fange opp og ta vare på dem som trenger hjelp. Det er viktig at alle bryr seg.

Vi klarer aldri å sikre oss hundre prosent. Politiover­betjent Kjell-Bjørn Heggøy.

 ??  ?? LANG DISKUSJON: Helt fra 2003 har det vært diskutert å få høyere gjerder på Askøybrua. Nå har de nye gjerdene, med en prislapp på rundt 14 millioner kroner, vært på plass i cirka ett år.
LANG DISKUSJON: Helt fra 2003 har det vært diskutert å få høyere gjerder på Askøybrua. Nå har de nye gjerdene, med en prislapp på rundt 14 millioner kroner, vært på plass i cirka ett år.
 ??  ?? SPENT: Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap) håper på varig effekt av de høyere gjerdene.
SPENT: Askøy-ordfører Terje Mathiassen (Ap) håper på varig effekt av de høyere gjerdene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway