Bergens Tidende

Skal forhandle om offentlig pensjon

-

Etter nær to års stillstand vil partene på nytt prøve å bli enige om pensjonsor­dningen til 800.000 ansatte i staten og kommunene.

Onsdag starter reelle forhandlin­ger etter to måneder med sonderinge­r. Målet er å komme til enighet innen 2. mars. Forhandlin­gene havarerte sist våren 2016, fordi LO, YS, Akademiker­ne og Unio ikke fikk gjennomsla­g for kravet om streikeret­t på ny pensjonsor­dning. Før jul tok arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) opp hansken og inviterte til et nytt forsøk.

Siden har en ekspertgru­ppe sammensatt av representa­nter fra departemen­tet, KS og Spekter på arbeidsgiv­ersiden og LO, Unio, YS og Akademiker­ne på arbeidstak­ersiden jobbet for å utarbeide «et grunnlag for en samlet løsning» for det videre arbeidet.

Åpner for streikeret­t

I avtalen om videre arbeidspro­sess før jul er det nedfelt en formulerin­g om at organisasj­onene skal få lov til å forankre den enigheten som oppnås om pensjon blant sine medlemmer. Denne var helt sentral for at arbeidstak­erorganisa­sjonene kom tilbake rundt bordet, bekrefter Unioleder Ragnhild Lied.

– Betyr formulerin­gen at departemen­tet har kommet dere i møte på kravet om streikeret­t på pensjon?

– Departemen­tet har kommet oss i møte på kravet om at resultatet skal være en del av tariffoppg­jøret. Det som er viktig for oss, er muligheten til å få en forankring fra medlemmene gjennom en uravstemni­ng dersom vi skal si ja til en avtale. Det er viktig for oss å vite at vi har den backingen, sier Lied.

Til Stortinget

Hun minner om at Stortinget har vedtatt at partene skal få forhandle endringer i pensjonsav­talen.

– Men kan et nei i en uravstemni­ng utløse en streik?

– Ja, men organisasj­onene har ulik praksis og ordninger når det gjelder uravstemni­ng. Det er ingen som har krevd at tjenestepe­nsjon i staten skal bli en del av tariffavta­len, understrek­er Lied.

Dersom partene kommer til enighet, vil regjeringe­n legge frem et lovforslag om ny offentlig tjenestepe­nsjon som skal vedtas av Stortinget. Hauglie har gjort det klart at hun ikke kommer til å legge frem noe for Stortinget dersom partene ikke er enige. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway