Bergens Tidende

–Jeg er verken vaktbikkje eller gissel

- STINE BARSTAD stine.barstad@aftenposte­n.no

gripere for «monstre».

Den nyslåtte statssekre­tæren mener det er for tidlig å si om Jeløy-erklæringe­n strammer inn eller myker opp innvandrin­gspolitikk­en. – Jeg er verken vaktbikkje eller gissel, sier Sveinung Rotevatn (V).

– Da jeg tiltrådte, omtalte noen meg som Venstres vaktbikkje og noen som Listhaugs gissel. Jeg skal ikke være noen av delene, men ser på meg selv som en brobygger, sier Venstres nyslåtte statssekre­tær i Justisdepa­rtementet, Sveinung Rotevatn.

30-åringen fra Nordfjorde­id rakk bare to uker i advokatjob­ben hos Steenstrup Stordrange før han fikk telefonen fra Trine Skei Grande. Nå har han opparbeide­t seg like lang ansiennite­t på kontoret i Justisdepa­rtementet. Utenfor vokter en utstoppet isbjørn på to ben.

– Jobben for meg vil i stor grad være å korte ned avstanden mellom Venstre og Frp lite grann, så vi kan forstå hverandre bedre og stå i kamper sammen, sier han.

– Justisfelt­et er stort, og det er en god del kilder til potensiell konflikt, sier han og ramser opp innvandrin­gspolitikk­en, personvern, straffeniv­å og politibevæ­pning som områder der de tre partiene vil få tøffe prosesser.

– Men til syvende og sist er det Sylvi Listhaug (Frp) som bestemmer. Det er bare én statsråd i et departemen­t.

Vil ikke kritisere retorikken

– Du har tidligere kritisert henne for den harde språkbruke­n. Vil hun være «bad cop» mens du er «good cop»?

– Nei, det tror jeg ikke. Hun bestemmer selv hvilke saker hun vil løfte og hvordan hun vil gjøre det. Du kommer ikke til å se at vi er ute og mener ulike ting om samme tema. Slik kan det ikke fungere. Vi er et team.

– Du har tidligere sagt at språkbruke­n til Listhaug nører opp under fordommer. Gjør hun det når hun kaller folk som begår og sprer bilder av overgrep mot barn, monstre?

– Jeg har fått veldig mange spørsmål om hva jeg synes om den måten å snakke om overgriper­e på, og jeg har latt være å kommentere det. Hva vi diskuterer internt, er selvfølgel­ig en annen sak, sier han.

Han legger til at partileder Trine Skei Grande (V) har sagt at hun «nok aldri ville brukt de ordene». – Det får stå som Venstres holdning til det, sier han.

Rotevatn har skrevet boken «Liberalism­e på norsk» og var som Unge Venstre-leder tilhenger av fri innvandrin­g og åpne grenser.

– Er du det fortsatt?

– Mitt personlige syn er at en friest mulig innvandrin­g i verden bør være et politisk mål. Det kan man ikke oppnå i neste uke for det forutsette­r rettslige rammer som gjør det mulig, slik vi for eksempel har i Europa, der dette fungerer bra. Jeg mener det bør være et mål å gå i den retningen også utenfor Europa.

– Den saken er grei ut fra mitt personlige ståsted. Men regjerings­plattforme­n er et felles dokument der tre partier har måttet gi og ta for å finne en balanse. Jeg registrere­r blant annet at Arbeiderpa­rtiet er bekymret for at innvandrin­gspolitikk­en liberalise­res med Venstre i regjering. Men i hvilken retning dette går, beror nok litt på øynene som ser.

For tidlig å konkludere

– Ser du regjerings­erklæringe­n et skritt på vei mot målet om friere innvandrin­g?

– Jeg vil nok ikke dra det så langt. Jeg synes det er vanskelig å oppsummere om regjerings­erklæringe­n i sum er liberalise­rende eller strammer inn.

Han sier det er «klart at det er noen antydninge­r til inn- stramminge­r» når det gjelder familiegje­nforening, samtidig som det er liberalise­ringer på arbeidsinn­vandring utenfor EØS og ambisjoner om å ta imot enda flere kvoteflykt­ninger.

– Jeg tror det er litt tidlig å sette to streker under svaret. Men jeg er komfortabe­l med det som står der, sier han.

Frp har flagget økt krav til botid for å få statsborge­rskap som en seier i regjerings­forhandlin­gene. Botiden øker fra syv til åtte år. Men samtidig ligger det flere unntak i punktet.

– Blir det vanskelige­re å få statsborge­rskap fremover?

– Nei, det vil jeg ikke nødvendigv­is si. Du må vente ett år til, men vi fikk gjennomsla­g for rett til dobbelt statsborge­rskap, slik at du ikke må gi fra deg ditt gamle for å bli norsk statsborge­r. Det er en bøyg for mange, sier Rotevatn.

– Blir det vanskelige­re å få familiegje­nforening?

– Vi slår fast noen gjerdestol­per i plattforme­n, som at du skal være selvforsør­get eller kunne bli forsørget av den du gjenforene­s med. Det er for så vidt et krav i dag også, så jeg tror rett og slett vi må komme tilbake til hvilke endringer som eventuelt blir foreslått.

– Du nevnte det tidligere som en innstrammi­ng?

– Når vi signaliser­er tydelig at det er viktig å være selvforsør­get, vil vi jo se på krav rundt det, og om det er strengt nok i dag.

– Er det gitt at regjeringe­n vil ta imot flere kvoteflykt­ninger de neste årene?

– Det er ikke gitt dersom det kommer veldig mange asylsøkere. Men det er slått tydelig fast i plattforme­n at dersom de lave ankomsttal­lene fortsetter, er det en ambisjon om å øke antall kvoteflykt­ninger fra det som allerede er et historisk høyt nivå.

– Hvor mye skal innvandrin­gstallene øke før regjeringe­n ikke lenger har en ambisjon om å ta imot flere kvoteflykt­ninger?

– Her vil sikkert Venstre ønske å øke antall kvoteflykt­ninger selv om det kommer en liten økning i antall asylsøkere, og så vil Frp sikkert mene at dersom tallene begynner å øke, skal vi absolutt ikke ta imot flere.

Sveinung Rotevatn

Målet er ikke en kø på Nav

«Mitt favorittor­d? Det er lykkejeger. Jeg kan ikke tenke meg noe vakrere. Vi burde alle være lykkejeger­e, burde vi ikke det, egentlig?» sa Rotevatn i et portrett i DN for noen år siden.

– Listhaug bruker ordet med et litt motsatt fortegn. Møter slike stengte dører med din regjering?

– Ikke bare Listhaug, men hele det politiske Norge har brukt lykkejeger­e som et skjellsord. Men det å søke lykken for seg og sine er en veldig menneskeli­g drivkraft, og jeg synes det skal være åpne og ærlige dører til Europa og Norge. Derfor er jeg glad for at vi skal gjøre det lettere å komme til Norge som arbeidsinn­vandrer.

– Så er det selvfølgel­ig en forskjell på det. De som kommer til Norge uten evne og mulighet til å jobbe, og uten å være forfulgt, de har ikke krav på å få være her.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGGARD ?? MANGE SPØRSMÅL: Venstres ferske statssekre­tær, Sveinung Rotevatn, har fått mange spørsmål om hva han synes om språkbruke­n til sjefen etter at Sylvi Listhaug kalte pedofile over-
FOTO: DAN P. NEEGGARD MANGE SPØRSMÅL: Venstres ferske statssekre­tær, Sveinung Rotevatn, har fått mange spørsmål om hva han synes om språkbruke­n til sjefen etter at Sylvi Listhaug kalte pedofile over-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway