Bergens Tidende

Vurderer bonus til innvandrer­e i jobb

-

Introduksj­onsprogram­met fungerer for dårlig, mener Jan Tore Sanner. Han åpner for å premiere dem som kommer raskere ut i jobb eller utdanning.

Det er 15 år siden introduksj­onsprogram­mets spede begynnelse i norske kommuner. Omtrent like lenge har forskere og politikere påpekt mangler og svakheter i prestisjes­atsingen som årlig koster 17 milliarder kroner.

Nyslått kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H) er i så måte intet unntak. Han varsler at en ny integrerin­gsstrategi vil bli lagt frem i løpet av året. En reform av introduksj­onsprogram­met står sentralt. Løftet er også gjengitt i regjerings­plattforme­n.

Varsler endringer

Ifølge Sanner er det flere store svakheter ved programmet som er ment å kvalifiser­e nyankomne asylsøkere og flyktninge­r til arbeid eller utdanning.

Et hovedprobl­em er ifølge statsråden at bare 60 prosent av deltakerne i introduksj­onsprogram­met er i jobb etter fem år.

– Det er for lavt. Samtidig er det urimelig store forskjelle­r mellom kommunene. I Asker, som jeg besøkte på fredag, er mellom 75 og 85 prosent i jobb etter fem år, sier Sanner.

At kommunenes kompetanse varierer så sterkt, er ifølge statsråden et annet gjennomgåe­nde problem.

– Det er også helt nødvendig at man i større grad enn i dag differensi­erer mellom deltakerne. En ingeniør har andre behov enn en person som ikke har noen utdanning fra hjemlandet i det hele tatt.

Nye krav

Integrerin­gsminister­en er tydelig på at det vil komme strengere krav til kommunene om hva som forventes av introduksj­onsprogram­met.

– Det er avgjørende å oppnå bedre resultater. Mellom 2013 og 2017 kom det 80.000 mennesker til Norge som kommunene nå skal integreres.

Tettere oppfølging gjennom egne programråd­givere, spesialise­rte velkomstkl­asser for grunnskole­barn, økt vekt på yrkesretti­ng samt tettere samarbeid med private tilbydere og sosiale entreprenø­rer er gode og aktuelle tiltak.

– En sluttbonus som premierer deltakere som kommer raskere gjennom introduksj­onsprogram­met og over i jobb, aktivitet eller utdanning er et annet forslag som vi vurderer, sier han. NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway