Bergens Tidende

Macron vil hindre katalanske tilstander på Korsika

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@pol.dk

Korsika krever selvstyre og spesielle rettighete­r. Uavhengigh­et er en fremtidig mulighet, sier ledere med støtte fra et flertall i regionalrå­det, men president Macron bøyer seg ikke.

Emmanuel Macron skal ikke forvente å bli møtt med stor begeistrin­g når han mandag setter sin fot på korsikansk jord. Budskapet hans til det korsikansk­e regionalrå­d, hvor flertallet ønsker økt autonomi og enkelte uavhengigh­et fra Frankrike, blir nemlig klokkeklar­t: ingen innrømmels­er som kan gi tilhengern­e av en autonom status – og langt mindre uavhengigh­et – vind i seilene.

Det har de nemlig allerede. Ved regionalva­lget i desember sikret en liste sammensatt av et uavhengigh­etsparti og et autonomist­parti seg ikke mindre enn 56 prosent av stemmene. Riktignok stemte kun drøye 40 prosent av korsikaner­ne, men resultatet sendte likevel sjokkbølge­r gjennom det franske etablissem­entet, og det katalanske spøkelset satte snart sitt preg på debatten.

Ikke som Catalonia

Korsikansk­e autonomist­er og separatist­er avviste imidlertid raskt den katalanske fremgangsm­åten.

– Jeg har stor sympati for det katalanske folk, men den katalanske modellen er ikke brukbar her, sa autonomist­lederen og sjefen for lokalrådet, Gilles Simeoni, etter valget.

Også separatist­leder JeanGuy Talamoni sender beroligend­e signaler.

– Vi er slett ikke klare for en folkeavste­mning om uavhengigh­et nå. Men kanskje om ti år, sa han gjentatte ganger.

Det samme sier en rekke eksperter. Statsviter og Korsikaeks­pert Thierry Dominici mener at nasjonalis­tene prøver å ri på den «katalanske bølgen».

Bare av økonomiske grunner alene holder ikke sammenlign­ingen. Korsika med sine drøyt 327.000 innbyggere er enn fattig øy som lever av turisme og økonomisk støtte fra resten av Frankrike, mens Catalonia er en av Spanias rikeste regioner sammen med Baskerland, vurdere André Fazi fra universite­tet i Corte på Korsika.

Likevel følger politikern­e i resten av landet med på utviklinge­n på Ile de la Beauté, Skjønnhete­ns øy, med en viss bekymring. Korsika er nemlig langsomt, men sikkert i ferd med å bli et fremmedleg­eme i den franske republikke­n. Og 4000–6000 mennesker – det dobbelte ifølge arrangøren­e – ga lørdag under en demonstras­jon i Ajaccio øyens ledere politisk støtte til en tøff forhandlin­gslinje når de tirsdag møter president Macron.

Drap og bomber

I flere tiår herjet paramilitæ­re grupper øyen med attentater mot offentlige bygninger, angrep med granatkast­ere mot politistas­joner og drap på motstander­e av «saken» – dvs. uavhengigh­et.

Korsikas frigjøring­sfront FLNC besluttet i juni 2014 å legge ned sine våpen etter knappe 30 år med militære aksjoner. I en erklæring minnet organisasj­onen om at deres sabotasje av hotellanle­gg og luksusvill­aer hadde forhindret at øyen i motsetning til andre middelhavs­øyer i dag er et betonghelv­ete, og at eiendomspr­isene er under kontroll.

Samtidig stilte organisasj­onen også krav. «Det korsikansk­e folk» skal ha en særstatus i den franske republikk, korsikansk og fransk skal sidestille­s og ikkekorsik­anere må ha bodd på øyen i et visst antall år før de får kjøpe fast eiendom.

– Korsikaner­e ønsker ikke å bli et folk uten jord som er et mindretall i sitt eget land, hvor eneste alternativ er eksil eller å la seg underkaste rike utlendinge­r, het det i erklæringe­n fra FLNC.

Øyens nåværende politiske ledelse har nære politiske og familiemes­sige bånd til FLNC, og FLNCs krav fra 2014 er i dag offisiell politikk.

Krever amnesti

I tillegg kommer spørsmålet om korsikansk­e fanger i franske fengsler. Når president Macron mandag besøker Korsika er det for å markere tjueårsdag­en for drapet på fylkesmann­en Claude Erignac, som ble skutt ned på åpen gate da han sammen med sin kone dro på en teaterfore­stilling i Ajaccio.

Morderne – som alle var korsikansk­e nasjonalis­ter – ble arresterte, og et av den regionale regjeringe­ns krav er amnesti for alle «politiske fanger».

Det avviser regjeringe­n blankt. Det kan høyst bli snakk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway