Bergens Tidende

Ulmende fremmedfie­ndtlighet mot rohingyaen­e i Bangladesh

-

Forholdet mellom rohingyaer og lokalbefol­kningen i Bangladesh blir stadig dårligere etter at flyktninge­ne først ble tatt imot med åpne armer.

men nå ser det ut som om de har slått seg ned og ikke har tenkt å reise videre, sier han.

Nærmere 700.000 rohingyaer, en statsløs muslimsk minoritet, har ankommet området ved Cox’s Bazar siden militæret i Myanmar startet en «opprenskni­ngsoperasj­on» mot rohingya-bebodde områder i slutten av august.

Det er meldt om massedrap, gruppevold­tekter og nedbrennin­g av landsbyer, og en FNtopp har kalt operasjone­n for et skoleeksem­pel på etnisk rensing. Denne uken fastslo FNs spesialuts­ending for menneskere­ttigheter i Myanmar, Yanghee Lee, at operasjone­n også bærer preg av folkemord.

– Ingen erstatning

Abu Aslam, som driver en tebod i området, sier at verken myndighete­ne eller hjelpeorga­nisasjonen­e har tilbudt noen erstatning for tapte inntekter eller noen annen form for støtte.

– All innsats går til å fete dem opp, sier han og peker på en gruppe flyktninge­r som drikker te ved boden hans.

I august var både Alam og Aslam blant dem som hjalp rohingyaen­e med mat, klær og husrom. Men den plutselige befolkning­sveksten har ført til en rekke problemer både på når det gjelder arbeid, sanitære forhold, helse, veier, miljø, søp- pel og skoler. I de to distrikten­e som har tatt imot brorparten av flyktninge­ne, bodde det fra før av 472.000 mennesker, viser en folketelli­ng fra 2011.

Nå har antall flyktninge­r pas- sert antall opprinneli­ge innbyggere.

Den massive befolkning­sveksten har dessuten ført til at nesten 30 prosent av grønnsaks- og kornavling­ene er blitt ødelagt, ifølge det japanske konsulents­elskapet IC Net.

FN erkjenner problemet

FN fastslo allerede før nyttår at situasjone­n har ført til økte spenninger mellom flyktninge­ne og lokalbefol­kningen.

– Sympatien blir fort borte. Det må handles raskt for å hjelpe de fattigste vertskapss­amfunnene som bærer en altfor stor byrde som følge av krisen, heter det i en rapport fra FNs utviklings­fond (UNDP).

– Lokalbefol­kningen er i mindretall, prisene stiger, lønningene for dagarbeide­re synker og miljøet blir ødelagt, skriver UNDP.

Også bangladesh­iske myndighete­r har innrømmet at problemene som har rammet lokalsamfu­nnene, må tas hånd om.

Ifølge lokale ledere haster det. Hvis ikke noe gjøres, øker faren for en ny konflikt på bangladesh­isk side av grensen. NTB

 ?? FOTO: MARKO DJURICA, REUTERS ?? MANGE FLYKTNINGE­R: Den enorme flyktningl­eiren iområdet ved Cox’s Bazar i Bangladesh går ut over jordbruket og avlingene til de fastboende.
FOTO: MARKO DJURICA, REUTERS MANGE FLYKTNINGE­R: Den enorme flyktningl­eiren iområdet ved Cox’s Bazar i Bangladesh går ut over jordbruket og avlingene til de fastboende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway