Bergens Tidende

Neste år kan «Fjorden Cowboys»

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

Lothepus og Joar Førde skal filme enda en sesong av «Fjorden Cowboys». Så kan det være stopp. – Vi bør kanskje gi oss på topp, sier Førde.

Det er lenge siden Leif Einar Lothe og Joar Førde var to ukjente bygdegutte­r fra Sørfjorden. Siden 2014 har de gradvis bygget seg opp en TV-fanbase over hele landet.

Det tok virkelig av etter «Farmen kjendis» i fjor, der Lothepus ble veldig eksponert. Mens sesong én av «Fjorden Cowboys» i gjennomsni­tt hadde 179.000 seere. økte tallet til 748.000 seere på sesong fem i 2017.

Konseptet har en ende

Bergenssel­skapet Flimmer Film har kontrakt med TV 2 om ytterliger­e én sesong av «Fjorden Cowboys». Den skal spilles inn i år. Etterpå kan det være slutt.

– Det er opptil hovedperso­nene selv og TV 2 om det blir mer. For Flimmer Film er selvsagt serien viktig. Den genererer en jevn og god omsetning, og vi får hyret inn flinke folk, sier produsent Thorvald Nilsen.

– Jeg har egentlig ikke tenkt på om vi skal gå videre med en åttende sesong. Jeg er jo spent på om vi har nådd toppen. Kanskje det er like greit å gi seg mens vi ennå er der, er innstillin­gen til Førde.

Heller ikke Lothepus har bestemt seg, men han innser at konseptet har en ende.

– Jeg vet at jeg har lyst å drive med TV. Det er flere ting på gang. Men først skal vi i gang med den neste sesongen av «Fjorden Cowboys». Der skal det blir mer anleggsarb­eid og mindre kjendisfik­sering, sier Lothepus.

Han er blitt norsk superkjend­is, med alt det innebærer av ønsket og uønsket oppmerksom­het.

– Verden er snudd opp ned. Det kan bli mye ståhei. Men jeg tenker ikke så mye over det. Alt blir en vane. Det samme med «Fjorden Cowboys». Jeg gjør det jeg vanligvis gjør, og enser nesten ikke at kamerafolk­ene er der og filmer hele tiden, sier han.

– Lothepus fikk sjokk

Filmteamet dro til USA for å spille inn deler av sesong seks, som har premiere denne uken, blant annet for å slippe unna all viraken rundt Lothepus her hjemme.

– Det er en morsom scene fra Key West, Florida. Lothepus og jeg er på stranden. Plutselig kommer det 40 kvinnfolk roende inn rett foran oss og går på land. Lothepus bare står der og måper: «Tenk, så mye folk, og ikke én vil snakke med meg!» Da hadde han levd i denne kjendisbob­len så lenge. Det ble et sjokk, sier Førde og smiler.

Han ser at Lothepus’ voksende kjendissta­tus etter «Farmen kjendis» påvirker serien.

– Men om det har noe å si for sluttprodu­ktet, vet jeg rett og slett ikke. For «Fjorden Cowboys»-universet er noe ingen har filmet før, sier Førde.

Det han vet er at 2017 ble usedvanlig travel.

– Kjæresten min og jeg brukte mye tid i den nye butikken i Odda, mens Lothepus var veldig opptatt med kjendisgre­iene sine, boksigneri­nger og konserter. Ingen av delene blir særlig spennende TV, så det var en utfordring å få den nye sesongen i boks, sier Førde.

Han opplever stadig vekk at fans fra alle deler av landet sover utenfor butikken for å kjøpe wunderbaum og ta selfies om morgenen, mens Lothepus har bygget opp en liten industri med merkevarer – fra kondomer til vodka – rundt sitt eget navn.

– Går bananas

Hildegunn Wærness, som hadde ideen til «Fjorden Cowboys» og laget hele den første sesongen, mener det er blitt for mye kjendiseri og kommersial­isering.

– Serien har jo utviklet seg, noe som er uunngåelig i møte med publikum. Man har ikke kontroll på alt. Nå står døren på vidt gap. Jeg husker godt den tiden da jeg hadde med meg Joar og Lothepus på byen i Bergen, før og under innspillin­gen av første sesong. Mange steder ville ikke slippe dem inn, og det var ikke fordi de var fulle. Folk var rett og slett skeptiske, sier Wærness.

Hun er likevel ikke overras-

 ?? FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? KOMMERSIEL­L: Lothepus har utnyttet TV-suksessen til å drive business med egne merkevarer.
FOTO: GEIR MARTIN STRANDE KOMMERSIEL­L: Lothepus har utnyttet TV-suksessen til å drive business med egne merkevarer.
 ??  ?? USA: Lothepus og Joar Førde reiser rundt i USA i sjette sesong av «Fjorden Cowboys».
USA: Lothepus og Joar Førde reiser rundt i USA i sjette sesong av «Fjorden Cowboys».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway