Bergens Tidende

Og en plass ved bordet

-

ikke om utenlandsk­abler, men at vi ruster opp kraftnette­t her hjemme i Norge.

Sintef stiller seg bak NVEs funn, og legger til at utenlandsk­abler på sikt kan føre til lavere strømpris i Norge, som følge av mer fornybar kraftutbyg­ging i Europa.

EUs medlemslan­d har satt seg hårete mål for ny energi. Det europeiske kraftsyste­met skal gjennomgå store endringer de kommende tiårene.

NORGE ER ALLEREDE en del av dette, både gjennom eksisteren­de kabler og gjennom EØS-avtalen. Vi forholder oss allerede til en rekke kjøreregle­r som er felles for energisekt­oren i Europa. ACER gir oss litt mer innflytels­e over dette, og en plass ved bordet når beslutning­er i tvister skal fattes. Det er særlig viktig i en tid der kraftsyste­mene går gjennom rask endring.

ACER er altså ikke et organ som skal vedta bygging av nye utenlandsk­abler, nedleggels­e av norsk industri eller gene- rell fordervels­e, som man kan få inntrykk av når man leser enkeltes dommedagsp­rofetier. ACER skal ganske enkelt løse tekniske tvister mellom ulike land. Et lite land som Norge har all mulig interesse av at uenigheter løses i ordnede former der vi har innflytels­e, og ikke i et uorganiser­t system der den sterkestes rett er det som gjelder.

I NORGE HAR VI RIK tilgang på verdens beste kraftkilde. Ren, fornybar vannkraft sørger for levedyktig­e industribe­drifter, lave strømprise­r og muligheter for å elektrifis­ere Norge. Jeg ønsker en politikk som tar vare på industrien og norske strømkunde­r, men som også bidrar til et nytt europeisk kraftsyste­m.

Disse hensynene er fullt mulig å balansere.

MEN DET KREVER at man ikke ser spøkelser rundt hvert eneste hjørne, slik enkelte gjør når fremtidens energipoli­tikk diskuteres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway