Bergens Tidende

Mer permisjon til far

-

DET SKREMMER MEG at så mange arbeidsgiv­ere fremstår som den største bremseklos­sen for et likestilt arbeidsliv, sier Høyres nye likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland til DN. Statsråden etterlyser holdningse­ndring, og mener en del arbeidsgiv­ere må ta seg sammen.

Selv om hun forenkler, har Helleland et viktig poeng. Fedrekvote­n er lite verdt hvis interne mekanismer på arbeidspla­ssen hindrer menn i å ta ut sin del av permisjone­n.

UTTAK AV PAPPAPERMI­SJON har en betydelig smitteeffe­kt mellom kolleger. NHH-professor Katrine Vellesen Løken har forsket på dette fenomenet, og kaller funnene en snøballeff­ekt: Kolleger som tar pappapermi­sjon påvirker hverandre, og bidrar til å redusere stigmaet ved å vaere borte fra jobb. Effekten er nesten tre ganger større dersom sjefen selv tar permisjon, sier Løken til Aftenposte­n.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund avviser likestilli­ngsministe­rens kritikk, og mener norske arbeidsgiv­ere strekker seg langt for å tilrettele­gge for foreldrepe­rmisjoner. Det kan godt tenkes, men poenget er at kulturen på arbeidspla­ssen har stor påvirkning­skraft, og at ledere må vaere seg bevisst eksempelet­s makt.

SAMTIDIG ER DET LITEN grunn til å tro at norske fedre vil vaere mer hjemme uten en vesentlig dytt fra staten. Tall fra Nav viser at én av fire tar ut nøyaktig den fastsatte pappakvote­n. Hvis arbeidsgiv­ere skal venne seg til at menn er hjemme med barn, kreves klare politiske signaler.

I den forbindels­e har likestilli­ngsministe­r Helleland liten grunn til å hovere. Hun var blant dem som gikk inn for å kassere hele fedrekvote­n på Høyres landsmøte i 2014. Da Høyre og Frp dannet regjering, ble kvoten redusert fra 14 til 10 uker.

Effekten var umiddelbar. Flere menn tok kortere permisjon. Andelen fedre som var hjemme mer enn ti uker, falt fra 32 til 10 prosent, ifølge tall fra Nav. Det er prisverdig at regjeringe­n endelig har tatt konsekvens­en av at hjemmetid henger sammen med pappakvote.

Fedrekvote­n er lite verdt hvis interne mekanismer på arbeidspla­ssen hindrer menn i å ta ut sin del av permisjone­n.

FORELDREPE­RMISJONEN skal nå deles i tre like deler. Dermed øker fedrekvote­n til 15 uker, mens 16 uker står igjen til fri fordeling. Det er en fornuftig løsning, som forener hensynet til både valgfrihet og likestilli­ng.

Valg tas ikke i vakuum, og fedrekvote­n gir menn et effektivt forhandlin­gskort i møte med både mødre og arbeidsgiv­ere. Arbeidsgiv­ere bør legge til rette for at menn tar lengre permisjon, men det viktigste tiltaket er en romslig fedrekvote i bunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway