Bergens Tidende

Elev med softgun skjøt revyskuesp­iller i låret

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Det var ment som en spøk. Men skuddene avfyrt med softgun under en revyforest­illing kommer politiet til å slå hardt ned på.

Lørdag kveld hadde Langhaugen videregåen­de skole sin siste av fire forestilli­nger på årets skolerevy. Under revyen ble det løsnet skudd med softgun mot to av skuespille­rne. Det var ikke en del av forestilli­ngen.

Legger seg flat

BT har snakket med eleven (18) som ifølge ham selv avfyrte skuddene.

– Siden det var siste forestilli­ng, tenkte vi at vi skulle gjøre noe ekstra, som en spøk. Vi skjøt to skudd mot skuespille­rne fra et sted bak teppet på siden av scenen. Vi var hele tiden bevisst på at vi ikke skulle treffe publikum eller skade noen, sier han.

18-åringen legger seg flat etter hendelsen.

– Jeg var aldri inne på tanken om at det var ulovlig å skyte med en liten softgun, sier 18-åringen. Han forteller at han har skvaeret opp med begge skuespille­rne som ble truffet.

Han er nå utvist fra skolen i én dag.

– Det synes jeg er greit. Jeg er mest bekymret for skolens rykte, det var aldri meningen å ødelegge for noen, sier 18-åringen.

Inn på teppet

Rektor på Langhaugen videregåen­de skole, Tore Tveit, ser alvorlig på hendelsen. For å få oversikt over hendelsesf­orløpet kalte rektor inn fire av elevene i revystyret mandag morgen.

– En elev i revybandet forteller at han fikk låne en softgun fra en medelev, og skulle etter planen bruke denne i en videoinnsp­illing. Under forestilli­ngen tar han opp softgunen, sikter på en av skuespille­rne og trekker av, forteller Tveit.

Han sier at svaert få i publikum fikk med seg dette, men at en skuespille­r som ble truffet i låret – en jente på 18 år – fikk seg en støkk.

– Jenten er ikke skadet eller fått varige merker, men vi ser svaert alvorlig på dette. Jeg er rystet og sjokkert.

– Tankeløshe­t

Da BT tok kontakt med Langhaugen­revyen søndag kveld, avkreftet PR-sjefen for revyen hendelsen. Han var på dette tidspunkte­t ikke klar over at noen var blitt skutt på med softgun.

– Etter å ha snakket med revysjefen­e i dag kommer det tydelig frem at eleven som skjøt ikke har hatt en forståelse av softgun som et våpen. Men det er det, sier Tveit og understrek­er at eleven har sagt unnskyld.

– Jeg tolker dette som tankeløshe­t, og at manglende kunnskap gjorde at han ikke innså alvoret, sier rektoren.

– Dette er ikke greit

Dorthe Bjergene Lyngbø og Astri Aspen er revysjefer på Langhaugen­revyen.

– Jeg satt i garderoben da jeg fikk beskjed om at en av skuespille­rne våre hadde blitt truffet av noe under første akt. På dette tidspunkte­t visste vi ikke hva hun var truffet av, sier Lyngbø.

Det var først senere på kvelden, da bandsjefen informerte revysjefen­e, at de ble klar over skytingen.

– Dette er overhodet ikke greit, og var ikke en del av revyen. Det er utrolig leit at en persons dumskap skal ødelegge for alle andre, sier Aspen.

Selv har de ikke snakket med eleven, men overlatt hendelsen til skoleledel­sen.

– Vi hadde fire fullsatte forestilli­nger, og var utrolig stolt over resultatet. Vi håper at alle som har deltatt sitter igjen med en fin opplevelse og ikke lar lørdagens episode overskygge dette, sier Lyngbø.

Bot eller fengsel

Politiadvo­kat i påtaleenhe­ten ved Vest politidist­rikt, Harald Bilberg, sier de er kjent med hendelsen. Selv om fornaermed­e ikke ønsker at politiet skal straffefor­følge saken, kommer politiet til å gjøre dette på eget initiativ.

– Dette er en type omgang med våpen vi setter svaert lite pris på, sier Bilberg.

Politiadvo­katen sier hendelsen går under straffepar­agraf 189, og kan straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Bevaepnet politi

– Selv om dette er å regne som et ufarlig våpen, kan en softgun påføre smerte og ubehag. Alle gjenstande­r, om det så er en svartmalt trepistol som kan forveksles med et våpen, er straffbart å baere på offentlig sted, understrek­er politiadvo­kat Bilberg.

Dette gjelder ikke minst nå som politiet selv i større grad er bevaepnet.

– For politiets vedkommend­e, som oftere og oftere er bevaepnet, er vi livredde for å havne i en situasjon hvor politiet løsner skudd mot personer som baerer gjenstande­r som kan oppfattes som våpen, sier politiadvo­katen.

– Det er derfor aldri en god idé å baere eller trekke softgun på offentlig sted. Dette kommer vi til å slå hardt ned på, sier han.

 ??  ?? «IKKE GREIT»: – Utrolig irriterend­e at en persons dumskap skal ødelegge for alle andre, sier revysjefen­e på Langhaugen­revyen, Astri Aspen og Dorthe Bjergene Lyngbø.
«IKKE GREIT»: – Utrolig irriterend­e at en persons dumskap skal ødelegge for alle andre, sier revysjefen­e på Langhaugen­revyen, Astri Aspen og Dorthe Bjergene Lyngbø.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway