Bergens Tidende

UP reagerer på kritikk fra politikoll­eger

Mannskap i Utryknings­politiet (UP) reagerer sterkt på hvordan de omtales på politihuse­t i Bergen. UP-sjef Terje Oksnes ønsker oppklaring­smøte.

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no foto EIRIK BREKKE

eEn rapport fra Hordaland statsadvok­atembeter viser at det er splid mellom Seksjon for bekjempels­e av organisert kriminalit­et (Org.krim) og andre i politiet.

I rapporten står det at det oppstår «omkamper» når avgjørelse­r er tatt.

at andre enheter går i gang med «aksjonslig­nende tiltak» uten å klarere dette med jurist eller Org.krim.

i noen tilfeller får disse aksjonene preg av skinnkontr­oller.

– Jeg har fått bekreftet at det pekes på UP-mannskap. Nå vil jeg be om et møte med Vest politidist­rikt. Hvis vi gjør noe kritikkver­dig, må jeg få beskjed. Det har jeg ikke fått, sier Terje Oksnes, leder for UP på Vestlandet.

Viser til to møter

Han forteller at han har vaert i to møter med Org.krim. Det første i desember 2016, det andre i mai 2017.

– Jeg ble kjent med at det gikk rykter om UP ved Org.krim. Begge møtene hadde som formål å avklare misoppfatn­inger. Det kom ingen kritikk mot UP, men det kan se ut som om noen ved Vest politidist­rikt fremdeles holder fast ved sin oppfatning av UP, uttaler Oksnes.

Omtalt i varsel

I flere år har Org.krim vaert preget av indre splid om prioriteri­nger. I 2016 varslet en erfaren politimann om at de lot kjente narkotikak­riminelle gå fri. Seksjonen ble gransket av Spesialenh­eten for politisake­r, Riksadvoka­ten og Politidire­ktoratet. Varselets innhold ble tilbakevis­t.

I februar i fjor gjennomfør­te Hordaland statsadvok­atembeter en inspeksjon av seksjonen. Den ble fulgt opp med møter med flere ledere ved Org.krim. I desember skrev statsadvok­aten en oppfølging av inspeksjon­en, og det er bildet som tegnes der som vekker reaksjoner. Narkotika er stikkord.

Vest politidist­rikt hadde i fjor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway