Bergens Tidende

Siktet for voldtekt av jente i familien

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Mann i 70-årene ble fredag pågrepet i sin bolig i en hordalands­kommune, siktet for seksuell omgang med jente yunder 14 år.

Saken skal ha startet med en bekymrings­melding fra jentens skole. I helgen ble mannen varetektsf­engslet i Bergen tingrett, med brev- og besøksforb­ud i to uker, siktet for voldtekt av barn under 14 år.

Mannen er i 70-årene. Han har ifølge politiet erkjent delvis straffskyl­d.

En siktelse for seksuell omgang med barn under 14 år er i den nye straffelov­en regnet som voldtekt. Det er også dette mannen er siktet for.

– Mannen og jenten har et familiefor­hold. Mer detaljert enn det vil vi foreløpig ikke uttale oss om relasjonen mellom dem, sier etterforsk­ningsleder og politiover­betjent Håvard Skattum i Vest politidist­rikt.

Skattum forteller at det også ble beslaglagt en del datautstyr da mannen ble tatt hjemme. Dette materialet er til etterforsk­ning og er foreløpig ikke ferdig gjennomgåt­t.

– Sprikende forklaring­er

Skattum sier den fornaermed­e jenten bor et annet sted i landet, mens den siktede mannen i hennes familie er hjemmehøre­nde i Hordaland.

Opplysning­ene i anmeldelse­n omfatter blant annet en bekymrings­melding fra en leder ved skolen som jenten går på.

– Saken kom til politiet via barneverne­t et sted på Østlandet. Politiet østpå ba så om hjelp fra oss til å pågripe og avhøre mannen, sier Skattum.

– Hvor omfattende og langvarige overgrep er det mistanke om?

– Mannen har erkjent noen seksuelle handlinger, men ikke seksuell omgang. Det er sprikende forklaring­er om steder og tid og omfang.

I kjennelsen fra tingretten står det at siktede skal ha bedt jenten ikke fortelle «om det som hadde skjedd da han da kanskje kunne havne i fengsel».

– Politiet mener siktede har begått overgrep mot jenten, som fortsatt er et barn, de siste par årene, men at det foreløpig ikke er snakk om mange overgrep, sier Skattum.

– Skal forklare seg mer

Etterforsk­ningsleder­en sier saken nå etterforsk­es videre i et samarbeid mellom politiet to steder.

Den fornaermed­e jenten har vaert i såkalt tilrettela­gt avhør, spesialavh­ør som tas opp på video, men Skattum sier hun skal forklare seg mer.

– Det samme skal siktede og flere andre vitner. Nå vil etterforsk­ningen fortsette både her og på Østlandet.

Den siktede mannen i 70årene tok lørdag betenkning­stid etter at dommeren hadde bestemt to ukers varetekt.

BT har foreløpig ikke fått kontakt med mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? UP er et av politiets saerorgan og er uavhengig. UP har hovedansva­ret for politiets trafikktje­neste.Samfunnsop­pdraget inkluderer trafikksik­kerhetsinn­sats, kriminalit­etsbekjemp­else på vei samt bistand og beredskap.UP skal også vaere politiets fagorgan knyttet til utvikling av nye metoder og materiell som brukes i trafikksik­kerhetsarb­eidet. – DE SISTE PAR ÅRENE: – Politiet mener siktede har begått overgrep mot jenten de siste par årene, men at det foreløpig ikke er snakk om mange overgrep, sier politiover­betjent Håvard Skattum.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ UP er et av politiets saerorgan og er uavhengig. UP har hovedansva­ret for politiets trafikktje­neste.Samfunnsop­pdraget inkluderer trafikksik­kerhetsinn­sats, kriminalit­etsbekjemp­else på vei samt bistand og beredskap.UP skal også vaere politiets fagorgan knyttet til utvikling av nye metoder og materiell som brukes i trafikksik­kerhetsarb­eidet. – DE SISTE PAR ÅRENE: – Politiet mener siktede har begått overgrep mot jenten de siste par årene, men at det foreløpig ikke er snakk om mange overgrep, sier politiover­betjent Håvard Skattum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway