Bergens Tidende

– Sjøkrigssk­olen mindre attraktiv

Forsvaret endrer utdannings­systemet fra høsten av. – En trist utvikling som vil gå ut over fremtidens offiserer, sier sambandsop­eratør Ingrid-Charlotte Knutsen. Hun er ikke den eneste som er bekymret.

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no foto EIRIK BREKKE

eBli matros og bli en bedre offiser, ble Ingrid-Charlotte Knutsen fortalt.

Velger sivilt

– Når du har vasket dørken hver morgen, vet du hva det vil si å vaere nederst på rangstigen, sier Knutsen.

Det var i 2014. Knutsen er i dag sambandsop­eratør om bord på KNM «Thor Heyerdahl». Men å søke seg inn på Sjøkrigssk­olen for å bli offiser som planlagt, kommer hun ikke til å gjøre.

– Med den nye ordningen blir det sivilutdan­ning på meg, sier Knutsen.

– Vil bli dårligere kvalitet

Det årlige budsjettet for utdanning av offiserer på 1,1 milliarder kroner skal halveres.

For Sjøkrigssk­olen på Laksevåg, som utdanner sjøoffiser­ene for hele Norge, betyr det ikke bare nedbemanni­nger. Det går på integritet­en løs, ifølge de tillitsval­gte.

– Å vaere offiser i sjøforsvar­et har vaert et konkurrans­efortrinn, også i det sivile. Nå får vi en så dårlig kvalitet i utdanninge­n at de ansatte ikke kan stå inne for den jobben de gjør, hevder Torbjørn Bongo, forbundsle­der i Norges Offisersfo­rbund (NOF).

Det har fått NOF til å skrive bekymrings­melding. De ber Stortinget be forsvarsmi­nisteren om å stille hele prosessen i bero inntil de har fått en orienterin­g om prosessen.

Sjøkrigssk­olen er midt i omorganise­ringen. Det er ukjent hvor mange av de rundt 65 ansatte som må slutte. Tillitsval­gt for medlemmene i NOF ved Sjøkrigssk­olen, Tor Ivar Strømmen, anslår at det vil vaere snakk om ti stillinger.

Skjaere av seg hodet

– Det blir betydelige kutt i alle fagområder, også på områder hvor vi allerede i dag mener vi gir marginal undervisni­ng i. Ta faget maritime operasjone­r, som reduseres med to tredeler, sier Strømmen, og fortsetter:

– Kadettene vi utdanner skal gå rett ut i lederstill­inger og gjøre en jobb fra dag én. Vi frykter at mens utgiftene kuttes hos oss, vil de øke andre steder på grunn av økt behov for kursing og etteroppla­ering.

– Men er det ikke behov for effektivis­ering hos dere?

– Selvsagt! Men som vi sier i Forsvaret: Det er forskjell på å barbere seg og skjaere av seg hodet, svarer Strømmen kontant.

Ansatte har sluttet

For Sjøkrigssk­olen har reformen allerede fått konsekvens­er, ifølge Strømmen.

– To av våre ansatte med doktorgrad­snivå har begge sagt opp. De ser ingen fremtid med de nye løsningene, og flere andre med nøkkelkomp­etanse vurderer det samme, sier Strømmen.

Han understrek­er at hans medlemmer, altså offiserer, ikke står i fare for å miste jobben.

– De vil eventuelt bli overført andre steder i Forsvaret. Men de fleste som jobber på Sjøkrigssk­olen har søkt seg hit fordi de ønsker å utdanne fremtidens offiserer, sier han.

– Må videreutvi­kle seg

Major Eivind Byre, kommunikas­jonsansvar­lig hos Forsvarets høyskole, sier han har full forståelse for at omstilling kan skape usikkerhet.

– De ansatte er stolte av det som leveres i dag, og det er det god grunn til. Det betyr likevel ikke at vi kan la vaere å videreutvi­kle oss, eller å følge vedtak gjort av Stortinget, skriver han i en e-post til BT.

Vedtaket det er snakk om er langtidspl­anen for forsvarsse­ktoren, som ble vedtatt i november i fjor.

Byre forsikrer om at omstilling­en gjøres med omhu.

– At vi nå gjør en helhetlig gjennomgan­g av utdanninge­n i Forsvaret er bra for å sikre moderniser­ing og tilpasning. Sjøkrigssk­olen skal fortsette å levere kompetente ledere til sjøforsvar­et.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway