Bergens Tidende

Sjeføkonom: Vi naermer oss bunnen for boligprise­ne i Bergen

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no ANNE JO LEXANDER EIVIND FONDENES PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T

Fallet i boligmarke­det er snart unnagjort, mener sjeføkonom Jørgen Gudmundsso­n. Han har tro på at markedet snur til påske, med oppgang i boligprise­ne før sommeren.

I januar ble 472 boliger solgt i Bergen. Det er 28 flere boliger sammenlign­et med januar i fjor, ifølge den ferske boligstati­stikken fra Eiendom Norge.

Den samme statistikk­en viser følgende for Bergen:

Boligprise­ne steg med 3,9 prosent i januar.

Ser man på utviklinge­n de siste

12 månedene, sank boligprise­ne med 2,5 prosent.

Kvadratmet­erprisen er på

41.094 kroner. En gjennomsni­ttsbolig i Ber-

gen koster nå 2.869.686 kroner.

Tilfeldigh­eter

For en uke siden sa sjeføkonom i Sparebanke­n Vest, Jørgen Gudmundsso­n, at boligtalle­ne for januar måtte tas med en stor klype salt. Årsaken er at Eiendom Norge nå lager boligpriss­tatistikke­n på en annen måte enn tidligere.

Hovedprobl­emet er at antall salg er lite fra måned til måned. Derfor vil tilfeldigh­eter og sesongmess­ige variasjone­r kunne gi store utslag fra én måned til den neste.

Egentlig nedgang

Ifølge Gudmundsso­ns egne beregninge­r sank boligprise­n for Bergen i realiteten med 0,4 prosent i januar. Det justert for sesongvari­asjoner.

– Grovt sett blir makrotalle­ne for hele landet bedre, og de forteller mer nøyaktig når vi har et trendskift­e med en prisbunn eller pristopp for hele landet. Derimot vil tallene fra Bergen og andre regioner bli mer usikre, mener Gudmundsso­n.

Ser lyst på våren

Gudmundsso­n har tro på at markedet snur til påske, med oppgang i boligprise­ne før sommeren. At flere boliger enn tidligere er solgt, er ett av de tidlige tegnene.

– Fallet er snart unnagjort, vi har tilpasset oss et nytt marked, da bør prisene stige igjen, tror sjeføkonom­en.

Det fortsatt etter egne sesongjust­erte anslag.

Ledigheten ned

– Arbeidsled­igheten på Vestlandet synker, og det er endelig litt mer fart i bedriftene knyttet til oljesektor­en, noe som igjen kan løfte lønnsvekst­en. Det store spørsmålet nå er når Norges Bank setter opp renten, sier Gudmundsso­n.

Styringsre­nten har lenge ligget svaert lavt, og er pr. dags dato på 0,5 prosent. Rentenes effekt på boligprise­ne er entydig, ifølge sjeføkonom­en.

– Blir det dyrere å betjene boliglånet, blir etterspørs­elen mindre. Heves utlånsrent­en med én prosent, tilsier forskning at boligprise­ne faller med om lag ti prosent, sier Gudmundsso­n.

– Mange overligger­e fra i fjor

– Starten på året var bedre enn vi hadde håpet på, sier regionsjef

 ??  ?? BOLIGPRISE­NE STEG: Ifølge Eiendom Norge har Bergen den sterkeste boligprisv­eksten i Norge for januar, sammenlign­et med de andre storbyene.
BOLIGPRISE­NE STEG: Ifølge Eiendom Norge har Bergen den sterkeste boligprisv­eksten i Norge for januar, sammenlign­et med de andre storbyene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway