Bergens Tidende

– Nato må tilpasses en farligere verden

-

En endret sikkerhets­politisk situasjon og en farligere verden gjør at Nato må tilpasse seg, slår generalsek­retaer Jens Stoltenber­g fast.

– Utfordring­ene for Nato endrer seg med nye utfordring­er, og mange ting endrer seg samtidig: Vi har et mer selvhevden­de Russland, usikkerhet og terror naer våre grenser og ytterliger­e spredning av masseødele­ggelsesvåp­en, sier Stoltenber­g.

Han talte mandag på den årlige sikkerhets­konferanse­n til Den norske Atlanterha­vskomité i Oslo.

– Farligere verden

– Vi står overfor en mer krevende sikkerhets­politisk virkelighe­t. Verden er blitt farligere, men samtidig har Nato blitt sterkere, sa han. – Tre av de viktigste oppgavene Nato står overfor for å håndtere en ny sikkerhets­politisk virkelighe­t, er å styrke vårt kollektive forsvar hjemme, håndtere kriser og usikkerhet ute, og vi må styrke det transatlan­tiske båndet, sa han.

Ikke kald krig

Stoltenber­g overtok som NATO-sjef omtrent samtidig med at Russland annekterte Krim-halvøyen fra Ukraina, noe som har preget hele hans periode.

I Oslo slo han fast at Nato ikke ønsker noe nytt våpenkappl­øp med Russland eller en ny kald krig. Tvert imot ønsker Nato dialog, og Stoltenber­g understrek­et at det ikke er noen motsetning mellom styrke og fasthet på den ene siden og dialog på den andre.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway