Bergens Tidende

Fant flere lovbrudd i Bufetat

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

Barn og ungdom blir ikke hørt før de sendes på institusjo­n eller i fosterhjem. Det kommer frem i en ny rapport, på bestilling fra Helsetilsy­net.

– Det er helt sentralt at barn og ungdom får medvirke og at de blir tilstrekke­lig informert når det skal avgjøres hvor de skal bo.

Det sier Hilde Ordemann, som på vegne av Fylkesmann­en har ledet et tilsyn med Bufetat region Vest.

Stryker på flere punkter

Målet med tilsynet var å se til at Bufetat følger loven når de bistår barneverne­t i å plassere barn og ungdom på institusjo­n eller i fosterhjem.

– En del av disse sakene gjelder barn som har flyttet mye. Det gjør at det blir mer alvorlig når barn ikke blir involvert, sier Ordemann.

I rapporten konkludere­r Fylkesmann­en med følgende:

Bufetat sikrer ikke et tilstrekke­lig informasjo­nsgrunnlag i sine avgjørelse­r, og heller ikke at det blir gjort forsvarlig­e vurderinge­r av om tiltak er egnet for barnets behov.

Bufetat sikrer ikke alltid barnets rett til medvirknin­g.

– Nasjonalt problem

Ved ikke å sikre informasjo­n og la barnet bli hørt, bryter Bufetat loven. Også Nasjonalt inntakstea­m (NIT), som er en støttefunk­sjon for Bufetat, stryker på de samme punktene.

– Vi har påpekt mangelfull involverin­g av barn i tilsynssak­er tidligere, men det er første gang vi gjennomfør­er akkurat denne typen tilsyn med Bufetat, sier tilsynsled­er Ordemann.

Tilsynet er gjennomfør­t i hele landet på bestilling fra Statens helsetilsy­n. Rapporten fra region vest er den første som er klar.

– Men vi har fått inntrykk av at dette går igjen i hele landet. Det å involvere barn er altså noe hele barneverne­t kan bli bedre til, slår Ordemann fast.

Ansatte mangler forståelse

I tilsynet har Fylkesmann­en gått gjennom flere saker og sjekket om det er vurdert hva som er barnets oppfatning. Denne vurderinge­n manglet i om lag halvparten av sakene som er gjennomgåt­t.

Det har også vaert gjennomfør­t intervjuer med ansatte. Der kommer det frem at flere mangler forståelse for hva det vil si å la barn medvirke.

«Enkelte mener ansvar for medvirknin­g er avgrenset til å sørge for at det er klart om barnet vil flytte», heter det i rapporten.

For dårlig rapporteri­ng

Øistein Søvik, regiondire­ktør i Bufetat Vest, forteller at de tar Fylkesmann­ens funn veldig alvorlig.

– Problemet er at vi har vaert for dårlige til å skrive ned hvilke vurderinge­r som er gjort i en del saker. Da kan verken barnet eller andre som er involvert se at det har vaert gjort en vurdering, eller om barnet er blitt hørt, sier han.

– Men Fylkesmann­en påpeker jo at problemet ikke bare er manglende dokumentas­jon, men også manglende forståelse for hva det vil si å la barnet medvirke?

– Ja, vi ser at det er noe forskjelli­g syn på hva reell medvirknin­g innebaerer, sier Søvik.

Problemet er at vi har vaert for dårlige til å skrive ned hvilke vurderinge­r som er gjort i en del saker.

Øistein Søvik, regiondire­ktør i Bufetat Vest

– Må stramme opp

Han forteller at Bufetat de siste årene har jobbet mye med å heve kunnskapen om dette. Det har blant annet vaert tema på alle ledersamli­nger.

– Vi må stramme betydelig opp fremover og sikre at alle saksbehand­lere dokumenter­er og gjør vurderinge­r på samme måte.

Bufetat har også økt bemanninge­n for å følge opp dette arbeidet, opplyser direktøren.

 ??  ??
 ??  ?? IKKE GODT NOK: Øistein Søvik, regiondire­ktør i Bufetat, forteller at de ser alvorlig på at Fylkesmann­en har funnet mangler hos dem.
IKKE GODT NOK: Øistein Søvik, regiondire­ktør i Bufetat, forteller at de ser alvorlig på at Fylkesmann­en har funnet mangler hos dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway