Bergens Tidende

Her blir det nye bomstasjon­er

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no grafikk ANDERS G. ERIKSEN

Statens vegvesen og Bergen kommune er i gang med å forberede oppføringe­n av 13 bomstasjon­er ute i bydelene og to i Bergen sentrum.

Som kjent er byrådet blitt enige med regjeringe­n om en ny byvekstavt­ale som skal finansiere samferdsel­sutbygging­en i bergensomr­ådet de kommende årene. Staten tar 50 prosent av regningen, mens bilistene betaler den andre halvparten med bompenger.

For å få råd til alle prosjekten­e som skal gjennomfør­es, måtte man enten satt opp bompengepr­isen, eller økt antallet bomstasjon­er. Partene i byvekstavt­alen ble enige om det siste: stasjonene skal vaere oppe og gå innen første januar 2019.

– Er dere i rute til å klare dette?

– Det er et enormt press på oss for å få det til. Men det ser ut til at det skal gå greit, svarer han.

Vil ikke fungere

Leder av Folkeaksjo­nen mot flere bompenger i Bergen, Trym Aafløy, har tatt en titt på de nye plassering­ene av bomstasjon­en. Han fremstår ikke spesielt fornøyd med det han ser.

– Det jeg ser her er at det vil bli stasjoner overalt hvor man kjører innenfor Bergen kommune.

Aafløy mener kommunen og staten undervurde­rer folks evne til å legge om reisevanen­e sine.

– Folk gjør alt de kan for å kunne betale mindre. Hvis du er i naerheten av en bomstasjon om morgenen så ser du folk stoppe opp og vente foran bommen i flere minutter for å slippe den høyeste taksten.

Aksjonsled­eren mener folks vilje til å endre reisevaner, samt den store økningen i elbiler, vil påvirke inntektsgr­unnlaget i bompengepa­kken negativt. I dag kjører nemlig elbiler gratis. I det andelen elbiler passerer 20 prosent i bomringen, skal disse betale halv pris. Det tror ikke Aafløy blir nok. Hva politikern­e vil gjøre da, vil han ikke forutsi.

– Men de vil trolig få inn mye mindre inntekter enn det som er budsjetter­t. Budsjetten­e vil rett og slett svikte.

Mer engasjemen­t

Folkeaksjo­nen mot flere bompenger i Bergen hadde flere markeringe­r i fjor, med koordinert­e aksjoner og demonstras­jonstog. Den siste tiden har det ikke vaert så mange aktivitete­r. På Facebook-gruppen har flere av medlemmene etterlyst mer engasjemen­t i aksjonen. Aafløy sier man trenger et konkret formål å rette seg mot når man skal gjennomfør­e aktivitete­r.

– Det jeg ser frem mot nå, er neste kommuneval­g. Hvis man ikke er fornøyd med de beslutning­ene som er tatt av dagens politikere, så er det fint nok å gi en like på Facebook, men det eneste som kan føre til endring er å stemme på andre politikere og andre partier.

– Det er et solid flertall bak den avtalen som er inngått med staten?

– Avtalen med regjeringe­n kan endres. Og den må endres. Dette er ikke bompenger lenger, det er en ren bilistskat­t. Bompenger er noe som brukes for å bygge et veiprosjek­t, og så fjerner man stasjonene når det står ferdig, slik de gjør på Voss.

Det jeg ser her er at det vil bli stasjoner overalt hvor man kjører innenfor Bergen kommune. Trym Aafløy, leder av Folkeaksjo­nen mot flere bompenger i Bergen

før Salhus. på vei inn mot rundkjørin­gen i Vågsbotn.

like etter avkjørsele­n fra Vågsbotn.

motorveien like

før Ikea.

like før rundkjørin­gen ved Vestkanten.

like før tunnelinns­laget i motorveien etter avkjørsele­n til Loddefjord.

like før rundkjørin­gen ved Krambua før Fjøsangerv­eien.

ved Grimevatne­t.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? MER AV DETTE: Innen første januar skal bomringen i Bergen utvides med 13 stasjoner ute i bydelen. I tillegg kommer det to nye passerings­punkt i sentrum: Småstrandg­aten og Strandkaie­n.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE MER AV DETTE: Innen første januar skal bomringen i Bergen utvides med 13 stasjoner ute i bydelen. I tillegg kommer det to nye passerings­punkt i sentrum: Småstrandg­aten og Strandkaie­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway