Bergens Tidende

Vil utrede hurtigbåt BergenÅles­und

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Stad skipstunne­l åpner for hurtigbåtr­ute langs hele vestlandsk­ysten. Fylkene langs kysten vil nå utrede muligheten­e.

Onsdag vil trolig fylkesutva­lget i Hordaland bevilge 300.000 kroner til arbeidet med å utrede muligheten for en båtrute mellom Bergen og Ålesund, gjennom den fremtidige Stad skipstunne­l.

Trenger mer kunnskap

Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har allerede bevilget tilsvarend­e summer. Målet er å få frem en rapport som vil vise reisetid og markedspot­ensial for hurtigbåte­r gjennom skipstunne­len, slik at man kan få en sammenheng­ende båtrute Bergen-Ålesund.

Katamarane­r kan ikke kjøre rundt Stadlandet på grunn av bølgeforho­ldene.

Muligheten for en hurtigbåtr­ute har derfor vaert ett av argumenten­e for å bygge den banebryten­de skipstunne­len innerst på Stadlandet.

Hordaland-støtte

«Det er viktig å få mer kunnskap om potensiale­t for persontraf­ikk gjennom Stad skipstunne­l», skriver fylkesrådm­ann Rune Haugsdal og råder politikern­e til å si ja til bevilgning­en.

Han viser til at Hordaland fylkeskomm­une i lengre tid har støttet at det skal bygges skipstunne­l ved Stad, og at nettopp muligheten for passasjerb­åter gjennom tunnelen har vaert en av grunnene.

Men utredninge­n blir først satt i gang etter at Stortinget har gjort et bindende vedtak om å bygge tunnelen. Det kan skje allerede før sommeren.

Kan ta fem timer

Verdien av nyskapt trafikk med hurtigbåt er regnet til å vaere den største nyttekompo­nenten i den samfunnsøk­onomiske analysen for Stad skipstunne­l.

Hurtigbåtf­orbundet har tidligere sagt at skipstunne­len vil kunne gjøre det mulig å kjøre båt mellom Bergen og Ålesund på fem timer.

– Men da kan vi ikke gå innom alle nes. Vi må rette ut strekninge­n, få opp farten fra dagens 32 knop til rundt 40 og få ned ventetiden på terminalen­e, sa direktør Ottar J. Aare i hurtigbåtf­orbundet til Sysla i 2015.

Han hadde tro på at det kunne gå hurtigbåte­r også mellom Bergen og Trondheim i fremtiden.

Norled er interesser­t

– Vi har stor tro på Stad skipstunne­l når den kommer, sier Bjørn Egil Søndenå, regionsjef Hurtigbåt i Norled, til Sunnmørspo­sten.

Selskapet trafikkere­r i dag ruten mellom Selje og Bergen, og Søndenå ønsker gjerne å knytte til seg Sunnmøre og forlenge ruten til Ålesund.

I dag tar Bergen-Selje fem timer, så det må kuttes en del stopp for å klare å nå Ålesund på samme tiden. Til sammenlign­ing tar det syv og en halv time å kjøre mellom Bergen og Ålesund, mens buss tar naermere ti timer.

– Noen vil helt sikkert finne det interessan­t å ta hurtigbåt fra Ålesund til Bergen, men det er minst like viktig at dette åpner opp for lokale samband, som mellom Florø og Ålesund eller Sogndal-Ålesund. Dette åpner for å knytte lokalsamfu­nn sammen og utvide bo- og arbeidsmar­kedsregion­er, sier Søndenå. OSLO: Miljøorgan­isasjonene mener det er nødvendig med en rask avklaring. Staten ble i januar frifunnet i Oslo tingrett etter at miljøorgan­isasjonene hadde stevnet staten for oljeleting i Barentshav­et. – Grunnen til at vi ber om en direkte anke, er fordi klimaet ikke har tid til å vente på en lang berammings­tid i lagmannsre­tten. Vi ber derfor Høyesteret­t ta en rask avklaring. Hvis vi får nei fra Høyesteret­t, anker vi til lagmannsre­tten, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge. NTB

 ?? ILLUSTRASJ­ON: KYSTVERKET ?? LYS I TUNNELEN?: Omtrent slik kan det se ut i fremtiden, dersom det opprettes hurtigbåtr­ute som går gjennom Stad Skipstunne­l.
ILLUSTRASJ­ON: KYSTVERKET LYS I TUNNELEN?: Omtrent slik kan det se ut i fremtiden, dersom det opprettes hurtigbåtr­ute som går gjennom Stad Skipstunne­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway