Bergens Tidende

USA satser på presise atomvåpen

USA vil produsere små, presise atomvåpen. Men jo mindre og jo mer presise atomvåpen blir, desto større blir fristelsen til å bruke dem, advarer forskere.

- JACOB SVENDSEN jacob.svendsen@pol.dk

eFør helgen offentligg­jorde USA sin nye atomvåpens­trategi, hvor det hevdes at verden ville vaert et tryggere sted om man fra ubåter, fly og skip kunne skyte ut missiler med den nødvendige presisjone­n til å treffe et knappenåls­hode. Missiler som skal vaere utstyrt med «små» atomvåpen og rettes mot NordKoreas diktator, Irans ayatolla og et stadig mer truende Moskva.

Mer anvendelig­e

Det første amerikansk­e atomutspil­let siden 2010 inneholder et endelig oppgjør med tanken om at USA skal vaere leder for en verden som gradvis naermer seg en avskaffels­e av alle atomvåpen. Tvert imot – USA skal utvikle nye, mindre og mer anvendelig­e atomvåpen.

I president Donald Trumps og forsvarsmi­nister James Mattis’ nyutvikled­e atomstrate­gi skal bruken av små, «taktiske» atomvåpen integreres i den konvensjon­elle krigstenkn­ingen, som et mottrekk til at Russland allerede gjør det tilsvarend­e.

Det er kjent at små, taktiske atomvåpen inngår i Moskvas «krigsleker» og militaere øvelser – blant annet mot storbyer som Warszawa, for å stanse et angrep mot Russland gjennom de baltiske landene.

Slutt på nedskjaeri­nger

I fremtiden skal amerikansk­e generaler tenke det utenkelige, og bruken av små, men presise atomvåpen skal inngå i øvelser og utdanninge­r.

Denne utviklinge­n markerer avslutning­en på 25 år hvor USA ledet an i de mest omfattende nedskjaeri­ngene i verdens atomarsena­ler etter den kalde krigen. Paradoksal­t nok sammenfall­er det naermest samtidig med at den viktigste milepaelen i den seneste store atomvåpena­vtalen mellom USA og Russland, «New START», trår i kraft.

I strategipa­piret «Nuclear Posture Review» blir det ganske visst understrek­et at USA overholder alle inngåtte avtaler om atomvåpen, men papirer rommer samtidig også en veldig viktig utvidelse av scenarioen­e hvor USA forbeholde­r seg retten til å først anvende de nye, «små» og «smarte» atomvåpnen­e – våpen som til tross for å vaere små vil kunne volde like stor skade som den første atombomben som ble sluppet over Hiroshima.

Avskrekke

Ifølge dette strategipa­piret skal disse våpnene kunne brukes til å avskrekke motstander­en fra «strategisk­e, ikke-kjernefysi­ske angrep». Nøyaktig hva som ligger i dette begrepet er ikke helt klart, men i forbindels­e med presentasj­onen av den nye strategien ble det pekt på at et omfattende dataangrep mot USA kan bli besvart med atomvåpen og ikke som hittil, med et «konvensjon­elt» angrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway