Bergens Tidende

Nye atomvåpen

-

USAs nye atomstrate­gi fokuserer saerlig på å bevaepne ubåter, krigsskip og fly med nyutvikled­e kryssermis­siler og andre våpentyper med forholdsvi­s små, taktiske atomstrids­hoder.

Til tross for å bli beskrevet som «små» har disse fortsatt en enorm ødeleggels­eskraft. Tanken er at paringen med svaert nøyaktige missiler vil hindre at bruk av et atomstrids­hode automatisk utløser en atomkrig med gigantiske interkonti­nentale missiler.

Samtidig må hele kommandoog kontrollsy­stemet moderniser­es for mange milliarder kroner, og sammenheng­en mellom bruk av atomvåpen og alminnelig­e våpen må økes og tenkes ut på nytt. Ole Waever ved Københavns Universite­t.

– Når land som Russland og Nord-Korea har fokusert på atomvåpen er det jo nettopp fordi USA er så overlegen på konvensjon­ell krigføring. Det fører til at de ikke har hatt noe annet valg enn å utvikle atomvåpen, sier Ole Waever.

– Slik var det også under den kalde krigen, bare omvendt. Nato la mer vekt på atomvåpen fordi man var underlegen Sovjet-blokken når det kom til konvensjon­ell krigføring. I en slik situasjon har man reelt ikke annet valg enn å bruke atomvåpen først, forklarer Waever.

Risiko for flere land

I det amerikansk­e strategipa­piret understrek­er det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t at land som Russland, Kina og Nord-Korea har utnyttet 25 år med amerikansk tilbakehol­denhet til å gjøre store fremskritt i nyutviklin­g og effektivis­ering av atomvåpen til egen fordel. Det er denne ubalansen det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t nå ønsker å bøte på.

Det er imidlertid også en oppfatning som kan ses omvendt, mener Ole Waever.

–Man kan jo si at USA ligger bakpå når det kommer til atomvåpen og muligheten til å ta dem i bruk. Det handler om at USA er så sterk i konvensjon­ell krigføring at Russland og NordKorea har blitt tvunget til en strategi hvor de velger å spille atomkortet først som sist.

Snuoperasj­on

Waever peker også på at amerikaner­nes snuoperasj­on tilbake til atomvåpen som en del av det aktive og brukbare våpenarsen­alet vil virke omvendt når det kommer til de nåvaerende atommakten­es forsøk på å unngå at flere stater tilegner seg atomvåpen.

– Det er et signal om at atomvåpen er gode og nyttige – samtidig som man sier at andre land ikke må anskaffe seg dem. Det blir en stor selvmotsig­else, sier Ole Waever.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway