Bergens Tidende

Thai-general mistenkt for luksus-korrupsjon

- CLAUS BLOCK THOMSEN claus.block.thomsen@pol.dk

Luksusklok­ker til flere millioner truer militaerju­ntaens posisjon i Thailand.

Juntaen har mistet mye troverdigh­et etter at nettaktivi­ster har avslørt general Prawit Wongsuwans forbruk av luksusklok­ker.

Helt siden det thailandsk­e militaeret kastet landets davaerende regjering på dør ved et kupp i 2014, har det holdt på makten ved å sette demokratis­ke spilleregl­er ut av spill. Nå trues imidlertid militaerju­ntaens anseelse av en såpass stor skandale at eksperter begynner å snakke om at juntaens dager kan vaere talte.

Skandalen handler om klokker til flere hundretuse­ner kroner stykket, og om hvordan Facebook og internett plutselig kan bli en trussel mot makthavere som ellers tror de sitter trygt i salen.

Skandalens hovedperso­n er general Prawit Wongsuwan, som både er forsvarsmi­nister og visestatsm­inister i den sittende militaerko­ntrollerte thailandsk­e regjeringe­n.

En solrik dag i desember i fjor overvar han en utendørsse­remoni. På et tidspunkt løftet han den ene hånden for å skygge for solen akkurat da en fotograf tok bilde av ham.

Bildet avslørte at han bar en Richard Mille-klokke til en verdi av ca. 780.000 kroner. Da begynte snøballen å rulle.

For da militaerju­ntaen tok makten i 2014 var en av hovedbegru­nnelsene at et kupp var nødvendig for å bekjempe landets utbredte korrupsjon. Derfor skulle alle ministre i den nye militaerko­ntrollerte regjeringe­n også oppgi en liste over sine personlige verdisaker.

Det skulle raskt vise seg at Richard Mille-klokken ikke sto på listen Prawit Wongsuwan hadde offentligg­jort.

Klokkejakt på nett

Det skulle imidlertid bli verre.

Mange tusen kilometer fra Thailand, i Los Angeles, satt en thailandsk internetta­ktivist som kaller seg selv CSI-LA på Facebook.

Han begynte å saumfare nettet etter bilder av Prawit Wongsuwan og fant snart ut at han også hadde blitt fotografer­t med andre luksusklok­ker på hånden. Flere aktivister trådte hjelpende til i det som raskt ble døpt «klokkejakt­en».

Internetta­ktivisten CSI-LA har av hensyn til egen sikkerhet ikke avslørt identitete­n sin offentlig, men ga i forrige måned et intervju til AP.

– Vi lever i det som blir kalt en verden av big data. Så nå om dagen finnes det spor overalt etter hva du gjør, så hvis du gjør noe som er korrupt og du tror du kan slippe unna med det, så er ikke ting som før, sa den anonyme personen bak navnet CSI-LA til blant annet AP.

– Fikk dem av venner

I første omgang forsøkte general og forsvarsmi­nister Prawit Wongsuwan å legge lokk på saken, men da stormen fortsatte kom han til slutt med en forklaring om sine mange klokker.

– Jeg har venner og de ga dem til meg. Nei, de kjøpte dem ikke til meg. De lot meg bare gå med dem. Det er alt, sa han.

Den forklaring­en var det få som trodde på, og en tidligere senator uttalte at militaerju­ntaen hadde et stort troverdigh­etsproblem.

Skandalen tilspisset seg ytterliger­e da Thailands statsminis­ter – kuppgenera­l og

tidligere haersjef Prayuth Chano-cha – for et par uker siden valgte å holde hånden over forsvarsmi­nisteren sin ved å si at saken var «et personlig anliggende» for Prawit Wongsuwan, og derfor ikke nødvendigg­jorde innblandin­g fra regjeringe­n.

Statsminis­teren viste til at saken er i ferd med å bli etterforsk­et av den statlige antikorrup­sjonsenhet­en, hvis medlemmer er utnevnt av juntaen.

Truer juntaen

Kan Yuenyong, leder av den Bangkok-baserte tankesmien Siam Intelligen­ce Unit, mener at avsløringe­ne kan gjøre det vanskelig for militaeret å bevare makten.

– Skandalen virker som et symbol på at juntaen kun tenker på sine egne interesser og ikke lenger har noen rolle å spille, og snart er tiden inne for at Thailand vender tilbake til et normalt politisk liv, sier han.

Den thailandsk­e statsminis­teren, Prayuth Chan-ocha, har tidligere lovet at det skal avholdes valg i november, men nå virker det mer sannsynlig at valget blir utsatt til tidligst februar neste år.

Valgkamptu­rné

Klokkeskan­dalen kommer svaert ubeleilig for Prayuth Chano-cha, siden han har antydet at han har ambisjoner om å fortsette som landets leder – eventuelt ved å få partier til å utnevne ham som statsminis­ter etter det kommende valget.

De siste månedene har han reist rundt i landet og møtt arbeidere og bønder i noe som ligner en valgkamptu­rné. Det har skjedd samtidig med at militaerju­ntaen forhindrer vanlige politikere i å føre valgkamp ved å oppretthol­de et forbud om at det av hensyn til rikets sikkerhet ikke kan holdes politiske møter hvor flere enn fem personer deltar.

 ?? FOTO: STRINGER, NTB SCANPIX ?? DYRE VANER: Bildet avslørte at general, forsvarsmi­nister og visestatsm­inister Prawit Wongsuwan bar en Richard Mille-klokke til en verdi av ca. 780.000 kroner. Da begynte snøballen å rulle.
FOTO: STRINGER, NTB SCANPIX DYRE VANER: Bildet avslørte at general, forsvarsmi­nister og visestatsm­inister Prawit Wongsuwan bar en Richard Mille-klokke til en verdi av ca. 780.000 kroner. Da begynte snøballen å rulle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway