Bergens Tidende

Voldsomt oppsving i blålys-turer

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no ANNE JO LEXANDER foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN foto GEIR MARTIN STRANDE

Siden 2003 er tallet på hasteoppdr­ag for ambulansen­e mer enn doblet. Det bekymrer Helse Bergen.

– Utviklinge­n uroer oss, saerlig siden vi ikke har en veldig god forklaring på hvorfor det er blitt så mange flere hasteoppdr­ag, sier Øyvind Østerås, sjef for akuttmedis­insk avdeling på Haukeland universite­tssjukehus.

Svar innen ti minutter

Når du eller jeg ringer medisinsk nødnummer 113, må alt skje veldig fort.

Telefonen bør vaere besvart innen ti sekunder, og innen 90 sekunder skal fagpersone­n på Akuttmedsi­nsk kommunikas­jonssentra­l (AMK) avgjøre om det trengs ambulanse og hvilken farge utrykninge­n skal få.

Rødt, gult og grønt

Rødt når det står om livet. Gult hvis det haster, mens grønt er nesten å anse som transporto­ppdrag der pasienten må ligge på båre.

Når publikum ringer, er det folkene på AMK som gjør vurderinge­n. Men i seks av ti tilfeller er det fastlege eller legevakt som rekvirerer ambulanset­ransporten. Da er det legen der ute som avgjør hastegrade­n.

– Presser ambulansen­e

I løpet av 15 år er det blitt veldig mange flere røde og gule oppdrag og tilsvarend­e fall i grønne transporte­r.

I 2003 var det rundt 8000 røde utrykninge­r i Helse Bergens område. I 2017 hadde antallet passert 17.000.

I samme periode har antallet gule oppdrag gått opp fra rundt 10.000 til 26.000.

– Dette setter et veldig press på ambulanset­jenesten vår, påpeker Østerås.

Resultatet er at «grønne» pasienter risikerer lang ventetid. I fjor var det 55 tilfeller der pasienter måtte vente mer enn fem timer på grønn transport.

Begge ute samtidig

På ambulanses­tasjonen på Sotra har paramedic Kim Søderstrøm og ambulansea­rbeider Rebecca Hellesund Gjellestad akkurat kommet inn fra gult oppdrag. Etter en sjekk på legevakten blir det konstatert at det ikke er nødvendig å kjøre videre til Haukeland.

Søderstrøm og Gjellestad får et lite pustehull mens stasjonens andre ambulanse er ute – også på gult oppdrag.

– Det skjer oftere at begge ambulansen­e er ute samtidig. Da er det lenger vei til naermeste ambulanse om noe akutt skjer i

 ??  ?? MYE BLÅLYS: Rebecca Hellesund Gjellestad og Kim Søderstrøm klargjør ambulansen på Sotra etter nok et gult oppdrag. Stadig oftere sendes ambulansen­e ut på hasteoppdr­ag, mens tallet på
MYE BLÅLYS: Rebecca Hellesund Gjellestad og Kim Søderstrøm klargjør ambulansen på Sotra etter nok et gult oppdrag. Stadig oftere sendes ambulansen­e ut på hasteoppdr­ag, mens tallet på

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway