Bergens Tidende

Snart slutt på at elbiler får kjøre gratis i bomringen

Samtidig som faerre biler kjører gjennom bomringen i Bergen, øker andelen elbiler som passerer gratis. Dermed ligger det an til at også elbilsjåfø­rer må punge ut.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no EIVIND FONDENES foto BÅRD BØE

eDagene med gratispass­ering for elbiler i bomringen er snart talte. I Bergen har politikern­e vedtatt at disse skal betale halv pris når andelen elbiler som passerer bomringen bikker 20 prosent.

Tall fra Ferde, som drifter bomringen i Bergen, viser at dette tallet naermer seg med stormskrit­t. Mens andelen elbiler som passerte bomringen var 10 prosent i 2016, økte dette til 14 prosent i 2017. Ser man fem år tilbake i tid, blir økningen enda mer formidabel. I 2012 var det nemlig bare 0,35 prosent av bilene som passerte bomringen som gikk på strøm.

– Vi bør få beholde godene

Fortsetter denne utviklinge­n kan elbiler ligge an til å måtte betale allerede om et par år.

– Vi vet at antall elbiler vil øke, og det gjelder også andel elbiler som passerer bomstasjon­ene. Så det er rimelig å anta at vi når 20 prosent innen få år, sier daglig leder Jan Otto Evjen i Bergen bompengese­lskap.

På det store ladeområde­t på Danmarks plass er det høy aktivitet onsdag kveld. De lave temperatur­ene gjør at batteriene på elbilene varer kortere, og mange har tatt turen i snødrevet for å lade opp til morgendage­n.

Blant elbilisten­e er det delte meninger rundt spørsmålet om de også bør betale bompenger.

– Gratis bompasseri­ng er en viktig årsak til at folk kjøper elbil. Og når vi først blir oppfordret til å velge elbil, synes jeg vi bør få beholde godene, sier Line Lieske.

Gratis passering av bomstasjon­ene var en viktig grunn til at hun selv valgte å kjøpe en bil som går på strøm.

– Vi fant ut at vi ville spare rundt tusen kroner i måneden i bompenger ved å kjøpe elbil, sier hun.

Bør slippe rushtidsav­gift

På en av de andre ladestasjo­nene sitter den ferske elbileiere­n Chris Lund. Han kjøpte sin første elbil for en knapp uke siden.

– Jeg sparer enormt mye sammenlign­et med dieselbile­n jeg hadde tidligere. Men som fersk elbilsjåfø­r har jeg litt ladepanikk. Jeg føler at jeg må lade hele tiden, men den angsten går nok over, sier han.

Gleden over å ha fått elbil

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway