Bergens Tidende

Ungdom må få foten innenfor døren

-

For å få flere ut i arbeid, må vi fjerne risikoen ved å ansette unge med hull i CV-en.

skadelig for lommeboken, men også for den psykiske helsen.

Mennesker som går uten jobb i lengre perioder, har lavere sjanse for å komme inn i arbeidsliv­et. Det gjør ofte at de som står utenfor arbeidsliv­et mister motivasjon­en til å søke jobber og gå på intervju. Terskelen for å be om hjelp blir høyere.

Vi vet også at arbeidsgiv­ere sjelden tør å ta sjanse på mennesker med hull i CV-en sin. Det er forståelig at arbeidsgiv­ere ikke vil ta unødige sjanser, men staten må legge til rette for at den økonomiske risikoen ikke er for stor.

NAV HAR JOBBSØKERK­URS, praksissti­llinger og rådgivere som lenge har jobbet med å få unge inn i arbeidsliv­et. Dette er tiltak som gang på gang ikke har gitt gode nok resultater. Undersøkel­ser har vist at flere arbeidsgiv­ere ikke ønsker å ansette mennesker med jobbsøkerk­urs, fordi de ikke har bevist hva de faktisk kan. Nå må vi se etter nye løsninger. Å la ungdom få foten innenfor døren hos arbeidsgiv­ere er noe samfunnet er forpliktet til. Samtidig må vi sørge for at neste generasjon får samme mulighet som den forrige.

BEDRIFTER MÅ ANSETTE flere unge. Da må vi sørge for at unge ikke går for lenge på tiltak fra Nav, men heller kommer seg ut i arbeid. Man bør halvere arbeidsgiv­eravgiften, la mennesker utenfor arbeidsliv­et bli ansatt midlertidi­g, utvide ordningene der Nav er med på å betale lønn, og fjerne tariffkrav for ufaglaert ungdom. Slik fjernes den økonomiske risikoen ved å ansette en person med hull i CV-en, og flere får muligheten til å jobbe. Å kutte arbeidsgiv­eravgiften er kostbart, men det er ingenting som er så kostbart som mennesker som faller utenfor samfunnet.

Dersom samfunnet ønsker å få flere i jobb, må vi faktisk tørre å prioritere det.

Stortingsr­epresentan­t for Senterpart­iet I BT 3. FEBRUAR BLIR statsminis­ter Erna Solberg (H) utfordret av Andrea Melberg og Kristine Husøy Onarheim på hva FNs baerekraft­smål betyr for norsk helsepolit­ikk.

Et av baerekraft­smålene er allmenn tilgang til grunnlegge­nde og gode helsetjene­ster. I Norge har papirløse migranter ikke slik tilgang. Melberg og Onarheim viser til at Stortinget i fjor stemte ned et forslag om akkurat dette. Det er korrekt. Men det er ikke korrekt at Senterpart­iet stemte imot forslaget.

SP STEMTE SAMMEN med Kristelig Folkeparti og Venstre for at helsetilbu­det til sårbare grupper blir på linje med tilbudet til befolkning­en for øvrig, og at det utarbeides statlige finansieri­ngsordning­er for slik helsehjelp. Sp stemte i tillegg for at papirløse migranter gis eksplisitt rett til forebyggen­de og kurative helsetjene­ster i kommunehel­setjeneste­n, inkludert allmennleg­etjenester, og at barn gis rett til å stå på liste til fastlege.

Her hadde KrF og Venstre et litt annet forslag der også voksne skulle ha rett å stå på liste til fastlege. Sp mener at dette ikke er det viktigste. En utvidet helsestasj­on kan for eksempel gjøre samme nytten.

Helsehjelp er en grunnlegge­nde menneskere­ttighet. Den er overordnet spørsmålet om rette papirer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway