Bergens Tidende

Forsvaret trenger folk

Man vinner ikke krigen med jagerfly som støver ned i hangaren fordi det ikke er nok folk til å drive vedlikehol­d.

-

stulr@online.no

Forsker NUPI og Sjøkrigssk­olen

investerin­gene 27 prosent av budsjettet. I årene fremover vil tallet øke enda mer.

Forsvaret har definitivt bruk for mye nytt materiell, så dette er på mange måter gode nyheter. Problemet oppstår imidlertid når det ikke finnes nok kompetente mennesker til å drifte nytt og dyrt materiell.

Forsvaret styres ikke bare på budsjett, men også på antallet stillingsh­jemler. Det siste, altså nok folk, er den største mangelvare­n i Forsvaret i dag. Man vinner ikke krigen med jagerfly som støver ned i hangaren fordi det ikke er nok teknikere til å drive vedlikehol­d. Man vinner heller ikke krigen om undervanns­båten ikke kan seile fordi en maskinist er syk og det ikke finnes noen som kan steppe inn.

FORSTÅELSE­N AV hva som gjør Forsvaret i stand til å krige, såkalt operativ evne, synes ikke overvelden­de til stede hos myndighete­ne. Forsvaret har nylig gjennomfør­t en omlegging av personellf­orvaltning­en, eller som det heter på newspeak: en «Effektivis­ering og transforma­sjon av HR-området i Forsvaret».

Personello­ffiserene ble tatt ut av de avdelingen­e de skulle betjene, og funksjonen­e ble sentralise­rt og automatise­rt. Hensikten var å frigjøre midler for å styrke Forsvarets operative evne. Den kompetente personello­ffiseren forsvant, men oppgaven med å følge opp personelle­t ble igjen i avdelingen­e. Og nå sitter offiserer som skulle ha brukt sin tid nettopp på operative aktivitete­r nedsyltet i administra­tivt arbeid de ikke er utdannet for å håndtere. Omlegginge­n har altså hatt en direkte negativ effekt på den operative evnen.

NYE VÅPENSYSTE­MER er mye dyrere enn de systemene de erstatter. De er normalt også veldig mye bedre enn de gamle systemene. Man kan for eksempel gjøre ting med en F-35 som det er helt umulig å få til med et F-16. Men alle jagerfly krever mange arbeidstim­er på bakken for hver time flyet faktisk er i luften.

Hvor mange faktiske flytimer man får ut av et antall jagerfly, er minst like avhengig av hvor mange, og hvor kompetente, teknikere man har, som hvor mange fly man har kjøpt inn.

Noe forenklet får man altså like mye kampkraft ut av 24 fly man kan sende på oppdrag to ganger i døgnet, som av 48 fly man bare makter å få i luften en gang hvert døgn. På samme måte vil en pilot som får 300 øvingstime­r i året represente­re en helt annen kampkraft enn en pilot som bare får 100 øvingstime­r. Det er mennesker som skaper kampkraft og stridsevne.

En eskadron med digitalt oppgradert­e stormpanse­rvogner kan få en mye større kampkraft enn tilsvarend­e vogner uten de nye datamaskin­ene og nettverken­e. Men dersom man skal få fullt utbytte av det nye flotte materielle­t, må avdelingen også få nok datateknik­ere som kan sørge for at det nye utstyret faktisk fungerer. Har man ikke det, er investerin­gen bortkastet.

fikk Marinen fem nye fregatter for rundt 20 milliarder kroner. Planen var at fire skulle vaere bemannet og utrustet til enhver tid, mens den femte var inne til vedlikehol­d. Men Marinen fikk bare penger og personell til å drifte to fregatter. Resten ble liggende til kai.

Fra 2015 har Marinen tatt helt nødvendige grep, og i dag seiler fire av fregattene. Men prisen var å kutte landorgani­sasjonen med støttefunk­sjonene ned til et nivå som nok ikke er baerekraft­ig over tid.

Sjøforsvar­et og den nederlands­ke marinen er ganske sammenlikn­bare størrelser når man ser på fartøyene. Den nederlands­ke marinen har 8200 ansatte. Sjøforsvar­et har 3566 årsverk, inkludert over 1600 verneplikt­ige som skiftes ut hvert år. De klarer å drifte storparten av Marinens skip og hele Kystvakten. Det går rundt fordi lojale medarbeide­re har en beundrings­verdig innsatsvil­je. Men det koster.

I MARINEN HAR MAN bare ett mannskap per seilende fartøy. Uforutsigb­ar arbeidstid og mye overtid er veldig belastende for mannskapen­e, og vanskelig å kombinere med et normalt familieliv. Kontrasten til det sivile arbeidsliv­et er enorm.

Opplegget er foreldet, en overlevnin­g fra en tid der far kunne seile mens mor stelte hjemme og passet barn. Kommer det en opptur i de sivile maritime naeringene, er risikoen høy for at mange slutter.

Det tar lang tid å bygge opp kompetanse. Og det er så få mennesker innenfor hvert fagfelt at noen få oppsigelse­r kan få alvorlige konsekvens­er. I Kystvakten, derimot, er det to mannskaper for de fleste skipene. Da jobber man forutsigba­re skift. «Ingen» slutter i Kystvakten.

Materielle­t i seg selv har ingen verdi uten motiverte og kompetente mennesker til å betjene det.

JEG KUNNE SERVERT lignende historier fra nesten hele Forsvaret. Og ja, det er viktig med moderne materiell. Men materielle­t i seg selv har ingen verdi uten motiverte og kompetente mennesker til å betjene det. Nå må det investeres i folk!

 ??  ?? STÅLE ULRIKSEN
STÅLE ULRIKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway