Bergens Tidende

Fanafolk frykter flygende steiner

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no

Daglig fraktes flere hundre lass stein langs Fanavegen. Flygende stein ødelegger stadig nye frontruter. Naboene frykter det skal skje noe verre.

– Jeg trodde det var noen som skjøt på meg, så kraftig var smellet, sier Anita Pedersen.

– Steinen laget hull i ruten så det sprutet glass på dashbordet, sier Erling Houge.

Felles for begge – og en rekke andre bilister som ferdes langs Fanavegen – er at de har fått frontruten ødelagt av stein. Enten ved klassisk steinsprut fra bakken – eller ved at steinen har kommet flygende fra en av de mange hundre lastebilen­e som bruker veien hver dag.

Lufter frustrasjo­nen

Rundt Fana Steinknuse­verk har det lenge forekommet løse steiner i veien. Etter at Statens vegvesen tok i bruk Hordnessko­gen som midlertidi­g steindepon­i for tunnelarbe­idet langs E39, har problemet økt. Naboer BT har snakket med mener problemet er blitt enda verre etter at man også begynte å frakte stein ut fra deponiet.

– Det er jo konstant stein i veien i området, sier Svein Solheim, som selv fikk ruten ødelagt nylig.

– Jeg kjørte oppover Rådalen, så kom det et kraftig klang og en liten sprekk i ruten. Etter et par dager var hele ruten sprukket.

Solheim la ut en melding om hendelsen i Facebook-gruppen «Mot Godstermin­al i Hordnessko­gen». Innlegget har fått over 40 kommentare­r, de fleste fra folk som har opplevd lignende.

Bulket panser og knust rute

Ett bilde i tråden viser en stein på størrelse med en middels kålrabi, som skal ha bulket panseret og knust ruten på en familiebil. Ifølge eieren veide steinen 2,4 kilo.

Reparasjon og ny rute kom på 30.000 kroner, skriver mannen – men understrek­er at Veidekke dekket utgiften. Andre har ikke lyktes i å få erstatning.

– Vi fikk en stor sprekk midt i sikten til føreren. Da jeg var på verksted for å skifte rute, traff jeg en nabo som var ute i samme aerend, sier Beate Olsen fra Fanahammer­en, som har fått to biler skadet av steinsprut langs Fanavegen.

– Jeg tenkte jeg skulle dra bort til anleggskon­toret med kvittering­en, sier Olsen.

Det prøvde Lars Totland, som fikk ruten knust av en stor stein da han passerte en Veidekkela­stebil ved Kirkevoll skole.

– Jeg skulle kjøre datteren min til skolen og hadde ikke sjans til å snu for å kjøre etter lastebilen. Det mente Veidekke jeg burde gjort. De mente jeg hadde ventet for lenge med å kontakte dem, så jeg måtte ta regningen selv, sier Totland.

– Det skal jo ikke skje

Veidekke er en av flere aktører som transporte­rer stein til og fra området. Prosjektle­der Trygve Slåke sier de har fått en del henvendels­er om knuste frontruter.

– Hva skal til for å få dekket utgiftene sine?

– Det må vaere sannsynlig at det er vår bil som gjør det. Det bør tas opp med en gang, i stedet for at man kommer i ettertid, sier Slåke.

– Hva med faren for personskad­e når det stein på 2,4 kilo kommer deisende?

– Det skal jo ikke skje at det ligger så stor stein i veien. Mindre stein kan henge fast i hjulene og løsne, men dette må jo vaere en stein som har ramlet av en bil, sier Slåke.

Han mener Veidekkes kontrollru­tiner er så gode at bilene deres ikke strør om seg med store steiner.

– Umulig å gardere seg

Byggherre for nye E39 er Statens vegvesen. Prosjektle­der Sverre Ottesen understrek­er at entreprenø­rene har det juridiske ansvaret for stein fra bilene. Med 500–600 turer mellom Hamre og Hordnessko­gen i døgnet er det vanskelig å gardere seg helt mot at noe stein havner i veien, mener Ottesen.

– Små, og i noen tilfeller større, steiner kan komme med bilene ut på veien ved at de kiler seg mellom lastebilen­es tvillinghj­ul eller ligger andre steder på bilenes understell. I enkelttilf­eller kan det sikkert heller ikke utelukkes at stein faller av lasset, sier Ottesen.

– Jeg mener vi har gjort det som kan forventes. Understell­et på lastebilen­e spyles før de kjører ut av tunnelanle­ggene og det skal sjekkes at de ikke har overlast. Så har vi kostebil som kjører frem og tilbake mange ganger for dagen, sier Ottesen.

Jeg trodde det var noen som skjøt på meg, så kraftig var smellet.

Anita Pedersen

 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ?? ØDELAGT: Slik så panseret og frontruten ut etter at steinen på bildet over traff bilen. Veidekke tok regningen på 30.000 kroner.
ALLE FOTO: PRIVAT ØDELAGT: Slik så panseret og frontruten ut etter at steinen på bildet over traff bilen. Veidekke tok regningen på 30.000 kroner.
 ??  ?? UHELDIG: Knust frontrute og glass på dashbordet var resultatet da Erling Houge passerte en lastebil på Stend.
UHELDIG: Knust frontrute og glass på dashbordet var resultatet da Erling Houge passerte en lastebil på Stend.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway