Bergens Tidende

Hotelleier langer ut mot staten

Kjetil Smørås og hans fem lokale hoteller i Bergen, får ikke delta i konkurrans­en om en hotellavta­le med Helse Bergen. Bare de tre største hotellkjed­ene i Norge får vaere med.

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no foto TOR HØVIK

e– I flere år har vi sett at staten diskrimine­rer lokale leverandør­er. Det opplever mange små og mellomstor­e bedrifter i en hel rekke naeringer. Årsaken er at staten sentralise­rer sine innkjøp på en rekke områder, sier hotelleier­en, som selv styrer hotellkjed­en De Bergenske.

Kun tre hotellkjed­er

For en drøy uke siden leverte han anbud til en sentralise­rt innkjøpsin­stans, som baerer navnet Sykehusinn­kjøp. Denne ferske enheten samordner nå innkjøpene til alle de fem regionale helseforet­akene i Norge.

– I sitt anbud krever de at hotell-tilbydere må kunne stille med tilstrekke­lig hotellkapa­sitet i fem av de største byene i Norge. Det er det bare tre hotellkjed­er som kan gjøre. Dermed blir det et lite oligopol av dominerend­e hotellkjed­er som kan konkurrere om denne kontrakten, sier Smørås.

Han mener det fint burde gå an å dele kontrakten­e opp slik at mindre hotellkjed­er og enkelthote­ller også kunne vaere med å kjempe om deler av dette oppdraget.

– Det er selvfølgel­ig ikke snakk om at lokale leverandør­er skal ha noe som helst fortrinn. Men når vi stenges ute, vil også staten tape på det gjennom høyere priser og dårligere kvalitet. For nå får vi ikke vaere med frem til startstrek­en en gang, sier Smørås.

Kan splitte anbudene

Sjef for Konkurrans­etilsynet, Lars Sørgard, skjønner godt frustrasjo­nen til hotelleier­en, og mener han på generelt grunnlag har helt rett i sine innvending­er.

– Det bør ikke vaere noe problem å dele opp og rigge et slikt anbud på en måte som gjør det mulig å delta både for små hotellkjed­er, og for den saks skyld enkelthote­ller, sier Sørgard.

Han mener dette er saerlig aktuelt der en har mange små aktører som kun er aktive i visse områder.

– Dyrere og dårligere

– Å utlyse kun ett oppdrag for hele landet som i dette tilfellet, kan da begrense antall tilbydere, og i denne saken ser det ut til at det bare er tre aktuelle aktører som er landsdekke­nde og kan by på anbudet. I en slik situasjon vil det kunne gjøre statens innkjøp både dyrere og dårligere, mener konkurrans­edirektøre­n.

Han frykter også for effekten på lang sikt av å begrense antall tilbydere.

– Det vil kunne gjøre det mindre attraktivt for lokale leverandør­er å satse på staten som kunde. Også her vil effekten kunne bli dyre og lite innovative løsninger for staten, mener Sørgard.

Vil bare unngå juridiske feil

Smørås har selv vaert i kontakt med Sykehusinn­kjøp og uttrykt at det ikke er akseptabel­t verken for staten eller hotellnaer­ingen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway