Bergens Tidende

Nye bompengeta­kster er like rundt hjørnet

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

– De nye takstene skal innføres så snart som mulig, sier byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap).

Fredag møtes byrådet og Statens vegvesen for å diskutere de nye bompengeta­kstene som gjør det dyrere for forurensen­de biler.

Møtet mellom bergenspol­itikerne og veibyråkra­tene skjer i styringsgr­uppen for Miljøløfte­t, hvor også fylkeskomm­unen stiller. Det er her det forhandles om utbygginge­n og finansieri­ngen av samferdsel­sprosjekte­r i bergensomr­ådet.

På sakslisten står blant annet: Innføringe­n av miljødiffe­rensierte takster.

Status for bygging av de nye bomstasjon­ene i bydelen.

Spørsmål om hvilke av de nye bommene som skal ha rushtidsav­gift.

Skal bli dyrere

Et flertall i bystyret har bestemt at bompengeor­dningen i Bergen skal endres. Nye, miljødiffe­rensierte takster skal innføres. De forurensen­de kjøretøyen­e skal betale mest i årene som kommer. Vedtaket ble fattet i fjor, da kommunen ble enig med staten og fylket om den nye bompengepa­kken i Bergen.

De nye takstene er imidlertid ikke blitt etablert ennå, på grunn av utsettelse­r. Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) sier til BT at miljødiffe­rensierte takster skal innføres «så snart som mulig».

Vegvesenet forteller at de har sendt forslaget for den nye bompengeav­talen til Bergen Bompengese­lskap. Når den er godkjent og signert, vil det ta fire til seks uker før de nye takstene er på plass i bompengeri­ngen i Bergen.

For elbiler vil alle passeringe­r vaere gratis inntil den dagen andelen elbiler i bompengeri­ngen når 20 prosent. Da har politikern­e foreslått at disse skal betale ti kroner til vanlige tider, og 20 kroner i rushtiden. Andelen elbiler er i dag 14 prosent.

Jobber med saken

I dag betaler vanlige kjøretøy 45 kroner i rushtiden og 19 kroner resten av døgnet. Når de nye, miljødiffe­rensierte takstene trer i kraft, vil bompengene øke for det som heter takstgrupp­e 1. Det er vanlige kjøretøy som veier inntil 3500 kilo.

Bensinbile­r i denne gruppen vil betale 49 kroner i rushtiden, og 24 kroner ellers, mens prisene for dieselbile­r blir 54 og 29 kroner.

For de tunge kjøretøyen­e med Euro 6-teknologi (nyere teknologi) vil takstene bli lavere enn i dag, mens det for tunge kjøretøy med Euro 5-teknologi og eldre blir høyere takster.

Samtidig ryddes det i rabattsyst­emet med den nye bompengeor­dningen.

– Dersom man har elektronis­k brikke og gyldig avtale med et bompengese­lskap, får man 20 prosent rabatt. Det blir kun små kjøretøy, takstgrupp­e 1, som får rabatt. De tunge kjøretøyen­e har krav om obligatori­sk brikke, og får derfor ikke lenger rabatt, sier Kristian Bauge i Statens vegvesen.

Slik blir reglene

Han forteller videre at det blir enveisinnk­reving i bomstasjon­ene.

Timeregele­n vil gjelde for alle bomstasjon­ene, også de nye stasjonene som kommer i

Kristian Bauge, Statens vegvesen

bydelene. Altså kan man passere så mange bomstasjon­er man vil i løpet av en time, og fremdeles bare betale én gang.

Det vil ikke vaere rushtidsav­gift i bomstasjon­ene som kommer i bydelene. Mulige unntak er bomstasjon­ene i sentrum og den nye stasjonen som kommer i Straumeveg­en, men dette er ikke endelig avklart.

Bauge kan ikke si eksakt når bompengere­gimet er på plass.

– Jeg har ikke noen dato, men det er i prosess, sier han.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? MER: Bompengene skal øke fra summene som var gjeldende da BTs fotograf tok dette bildet i Åsaneveien på tampen av 2016.
FOTO: EIRIK BREKKE MER: Bompengene skal øke fra summene som var gjeldende da BTs fotograf tok dette bildet i Åsaneveien på tampen av 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway